h

Grote bezwaren SP-fractie tegen voorgenomen fusie Hydron

9 augustus 2006

Grote bezwaren SP-fractie tegen voorgenomen fusie Hydron

De SP-fractie van de afdeling Amersfoort maakt zich, net als de SP-fractie Utrecht en de SP-Statenfractie zorgen over de voorgenomen fusie van 3 waterbedrijven: Hydron Midden-Nederland, Hydron Flevoland en Vitens.
Lees verder de brief die de SP-fractie het College van B&W Amersforot heeft gestuurd.

Aan: College van Burgemeester en Wethouders van Amersfoort

Amersfoort, 9 augustus 2006.

Betreft: voorgenomen fusie van Hydron Midden-Nederland, Hydron Flevoland en Vitens tot Vitens

Geachte College,

Wij willen uw dringende aandacht vragen voor het volgende. Op 20 juni jl. is de voorgenomen fusie tussen de bovenstaande bedrijven in de Ronde ter sprake gekomen. Helaas was de SP-fractie hierbij niet aanwezig. Dit had te maken met onze kleine fractie die op dat moment in andere Rondes aanwezig moest zijn, en/of moest voorzitten. Achteraf hebben wij de prioriteit niet goed gesteld en hadden wij onze grote bezwaren tegen de voorgenomen fusie kunnen uiten. Om die reden grijpen wij deze mogelijkheid aan, om u nog enige opmerkingen mee te geven.
Wij hopen en verwachten, dat u deze op het overleg van 30 augustus over de fusie “mee wilt nemen“ bij de besluitvorming.

Ons voornaamste bezwaar is de te verwachten verhoging van het watertarief. Hoewel gesteld wordt door de drie bedrijven dat er een prijsverlaging doorgevoerd gaat worden, geloven wij dat niet. In Amersfoort wordt nu het laagste tarief van alle drie betaald, te weten € 0.99 eurocent per kuub, terwijl dat bij de andere waterbedrijven respectievelijk € 1,11 en € 1,35 is. Volgens onze berekeningen zullen inwoners van Amersfoort er gemiddeld zo’n € 0.08 meer moeten betalen.
Verder missen wij de onderbouwing van de drie bedrijven bij hun argument, dat mensen € 0,05 minder hoeven te betalen.

Amersfoort zal zich in de aandeelhoudersvergadering van 30 augustus a.s. moeten uitspreken over de fusie. Amersfoort heeft slechts een aandeelpositie van 8%. Dit is summier. Ook al heeft het College een ‘goed gevoel’ bij deze fusie en bestaat er niet veel invloed met dit percentage, toch willen wij het College van Amersfoort op het hart drukken om zich sterk te maken voor de volgende punten:
- De SP vindt het zeer wenselijk dat de Raad van Commissarissen in de toekomst voor het grootste deel blijft bestaan uit leden die benoemd worden op voordracht van de aandeelhouders en niet uit eigen kring worden benoemd;
- Verder vinden wij het bijzonder onwenselijk dat ter gelegenheid van de fusie de aandeelhouders van alle drie bedrijven maar liefst € 40 miljoen krijgen uitgekeerd. Dit verslechtert ons inziens de vermogensverhouding van het nieuw te vormen bedrijf, waarvoor op termijn de rekening aan de klanten wordt gepresenteerd.
- Verder willen wij het College vragen zich hard te maken voor een matige bezoldiging van zowel de Raad van bestuur als de Raad van Commissarissen. Wij verafschuwen de beloningen zoals die bij Essent en bij NUON zich hebben voorgedaan;
- Ook maken wij ons ongerust over de ervaring die ons geleerd heeft met andere nutsbedrijven, dat de ondermijning van de democratische controle op de loer ligt. Wij achten de kans erg groot dat de overgang naar liberalisering niet klein is. Wij vragen de gemeente Amersfoort daarvoor te waken.

Met vriendelijke groet,

De SP-fractie van Amersfoort,

Anya Wiersma
Bets Beltman
Frits Schoenmaker

U bent hier