h

Vragen over veiligheid Tinq benzinestation Soesterweg

18 augustus 2006

Vragen over veiligheid Tinq benzinestation Soesterweg

In februari 2005 is het bestaande bemande Gulf benzinestation omgebouwd tot een onbemand Tinq benzinestation. Het station bevindt zich in een dichtbevolkte wijk met woningen op een afstand van minder dan 20 meter. Reeds vanaf het begin bleek dat de eigenaar lak heeft aan wetten en voorschriften. Bouwvergunningen werden niet aangevraagd en veiligheidsvoorschriften werden pas na bestuursdwang van de gemeente Amersfoort nu en dan nagekomen. Na 18 maanden negeert de eigenaar nog regelmatig de veiligheids- en milieuvoorschriften

Incidenten:

Op 20 augustus 2005 om 6.00 ’s morgens werd de pomp met diesel gevuld vanaf de openbare weg. De chauffeurs rookten een sigaret tijdens het vullen en enkele tientallen liters diesel stroomden over de openbare weg bij het afkoppelen. De chauffeurs konden niet worden aangesproken op hun gedrag, daar zij geen Nederlands, Engels of Duits spraken.
Of zij deskundig waren en bekend waren met de betreffende Nederlandse voorschriften betwijfelen wij ten zeerste.

Op 25 november 2005 ontving de eigenaar van de pomp een brief van de gemeente Amersfoort waarin nog eens nadrukkelijk werd vermeld dat het vullen van de tanks uitsluitend is toegestaan vanaf de vloeistofdichte vloer bij het tankstation zelf en slechts tussen 07.00 en 19.00 uur.
Desondanks werd tenminste op 27 januari 2006, 17 februari 2006 en 11 augustus 2006 door middel van een grote tankauto op de openbare weg de tank gevuld. Op de laatstgenoemde datum stroomde weer liters brandstof op de openbare weg, ditmaal onder het oog van de politie. Hierbij dient opgemerkt te worden dat diverse andere overtredingen niet met een proces verbaal konden worden vastgelegd, daar de politie op het moment van de melding en het plaatsvinden van het incident helaas andere prioriteiten had.

Toezicht:
Herhaalde malen is geconstateerd dat er geen toezicht is op het benzinestation, hetgeen verplicht is volgens de wet milieubeheer art. 8.1. lid 1.a.

Conclusie:
Ondanks opgelegde dwangsommen (3x) en bestuursdwang blijft de eigenaar de wet overtreden en lapt hij voorschriften aan zijn laars. Ondeskundig personeel uit het buitenland wordt ingezet zonder dat zij de veiligheidsvoorschriften kennen en navolgen.

De SP heeft de volgende vragen:
1. Is het college het met de SP eens dat voortdurende overschrijding van veiligheidsvoorschriften door de eigenaar van de Tinq pomp niet getolereerd kan worden?
2. Welke effectieve maatregelen heeft het college genomen om verder negeren van de veiligheidsvoorschriften door de eigenaar van het benzinestation te voorkomen?
3. Welke mogelijkheden heeft de Gemeente Amersfoort om het benzinestation te sluiten?
4. Wordt het niet tijd om de eigenaar minimaal te dreigen met sluiting van het pompstation indien hij zich niet met onmiddellijke ingang blijvend aan de wet milieubeheer en de opgelegde voorschriften van de Gemeente Amersfoort houdt?
5. Beseft het college haar verantwoordelijkheid tegenover de bewoners in de omgeving van het benzinestation en kent het college het gezegde “als het kalf verdronken is dempt men de put”? (Een gezegde waarvan wij van harte hopen dat het hier niet opgaat door maatregelen van het college.)
6. Is het in de Gemeente Amersfoort toegestaan dat particuliere ondernemingen permanent reclame uitingen plaatsen op de openbare weg? Indien ja, uit welk gemeentelijk voorschrift blijkt dit? Indien het antwoord nee is, waarom wordt dit toegestaan ter hoogte van Soesterweg 452? Immers door de grote reclamezuil van Tinq is gebruik maken van het trottoir door gehandicapten ter plaatse niet mogelijk. De buurt maakt hiertegen al 18 maanden lang bezwaar en desondanks wordt de situatie gedoogd!

Wij verzoeken het college deze vragen met spoed te beantwoorden.

Overigens hebben wij veel respect voor de wijze waarop de afdeling milieu Gewest Eemland werkt!

Amersfoort, 11 augustus 2006

U bent hier