h

SP wil onderzoek van de Rekenkamer; 'Wat is de rol van de gemeente in de OBV?'

18 december 2006

SP wil onderzoek van de Rekenkamer; 'Wat is de rol van de gemeente in de OBV?'

De fractie van de Socialistische Partij wil dat de rol van de gemeente Amersfoort in het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) wordt onderzocht. De partij heeft daarvoor een verzoek bij de Rekenkamer ingediend.

Zij wil graag weten of de gemeente Amersfoort het algemeen belang in de OBV voldoende heeft gediend. En of de gemeente Amersfoort niet teveel het financiële belang van de OBV heeft gediend? Immers vanuit financieel oogpunt heeft de gemeente belang bij een grote financiële opbrengst. Amersfoort is voor de helft eigenaar van de OBV.

De aanleiding tot het verzoek van een onderzoek van de Rekenkamer is het rumoer geweest, dat is ontstaan in Hooglanderveen en de Groene Zoom rond het dorp. Op de meeste plekken is daar nauwelijks sprake van. De bewoners van Hooglanderveen voelden zich belazerd. Cijfermatig klopt het aantal hectares groen in de buurt van Hooglanderveen, maar gevoelsmatig en in de praktijk ligt dat wel iets anders. De SP wil graag weten of de gemeente zich in de OBV voldoende heeft ingespannen voor de Groene Zoom rondom Hooglanderveen. Daarnaast wil de SP weten of de raad haar controlerende taak wel voldoende kan uitvoeren ten aanzien van de gemeentelijke belangen in de OBV.
De SP is tegen zogenaamde PPS-constructies, waarbij een gemeente samen met commerciële bedrijven een bedrijf vormt. De SP vindt dat een gemeente nooit twee belangen tegelijk kan dienen. Een gemeente moet de regie in handen hebben en toezicht houden. Daarvoor moet zij onafhankelijk zijn van projectontwikkelaars en bouwondernemingen.

Hieronder staat hoofdvraag die door de Rekenkamer beantwoord moet worden:

‘’Hoe verhoudt het algemeen belang dat de gemeente moet dienen zich tot het niet-algemeen belang van de private partijen, zijnde het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV)?
Heeft de gemeente Amersfoort in het OBV, waar zij voor de helft eigenaar van is, voldoende het algemeen belang gediend en is zij niet te veel in de verleiding gekomen om meer het financiële belang van de OBV te dienen? Immers vanuit financieel oogpunt heeft de gemeente belang bij een grote financiële opbrengst.’’

Daarnaast zijn ook nog een aantal deelvragen geformuleerd en die volgen nu:

1. Er is nu verschil van mening tussen de gemeente Amersfoort en een groot deel van de bewoners van Hooglanderveen over de inrichting van een groene zoom. De groene zoom wordt verschillend geïnterpreteerd. Is er destijds wel een goede en eenduidige omschrijving gegeven van de groene zoom? Zo ja hoe luidde deze. Zo niet, waarom niet. Wordt er bij de huidige groene zoom voldaan aan de omschrijving behoud van het dorpse karakter?
2. Kan de raad haar controlerende rol voldoende uitvoeren ondanks de PPS-constructie waarin de gemeente zich bevindt en de rol die zij daarin vervult? Hoe zou de raad deze rol naar uw mening moeten en kunnen invullen? M.a.w. Welke voorwaarden moeten aan die controlerende taak worden voldaan?
3. Hoe groot is het democratische gehalte van de OBV?
4. Op welke grond is de gemeente onafhankelijk genoeg om het algemeen belang te dienen en uit welke inspanningen en acties blijkt dit?

Voor meer informatie: Frits Schoenmaker (raadslid SP) 06 – 36 10 99 55

U bent hier