h

Schriftelijke vragen over ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk

18 februari 2007

Schriftelijke vragen over ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk

De SP Amersfoort heeft schriftelijke vragen gesteld of Amersfoort een 'homovriendelijke' stad is. Dit vanwege de passage in het (concept) regeerakkoord waar ambtenaren van de burgerlijke stand met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk beschermd worden. De SP acht dit onacceptabel dat men - in deze - op basis van geaardheid gediscrimineerd kan worden.

In het regeerakkoord staat de volgende passage opgenomen: ‘Mochten er in de gemeentelijke praktijk problemen ontstaan, dan zullen initiatieven worden genomen om de rechtszekerheid van gewetensbezwaarde ambtenaren veilig te stellen’.
De SP Amersfoort is van mening dat dergelijke regelgeving, indien dit regeerakkoord daadwerkelijk tot stand komt, absoluut onwenselijk is. Dergelijke regelgeving legitimeert discriminatie en zorgt voor tweedeling in de maatschappij. Iemand die de wet uitvoert, mag niet discrimineren.
1. Heeft het college kennis genomen van deze passage en de roering dat dit heeft gebracht in de Nederlandse samenleving?
2. Is het college het eens met de SP dat het onwenselijk is dat iemand die de wet uitvoert discrimineert. Wat is de mening van Amersfoort in deze?
3. Is het college daarnaast van mening dat iemand die weigert homohuwelijken te sluiten discrimineert? Zo nee, waarom niet?
4. Wat is het huidige beleid in Amersfoort t.a.v. ambtenaren van de burgerlijke stand met gewetensbezwaren? En wat zal het beleid zijn als de passage in het regeerakkoord omgezet wordt in regelgeving?
5. Heeft Amersfoort ambtenaren die gewetensbezwaar hebben tegen het sluiten van homohuwelijken? Zo ja, hoeveel ambtenaren hebben gewetensbezwaar?
6. Mochten er in Amersfoort ambtenaren zijn met gewetensbezwaar, hoeveel ambtenaren hebben dat niet binnen Amersfoort? Is Amersfoort een homovriendelijke stad in deze?

U bent hier