h

SP spreekt schande over verbouwing collegekamer

21 februari 2007

SP spreekt schande over verbouwing collegekamer

150.000 euro is 300 maanden huur of 600 maanden gas en electriciteit.

De SP is verbolgen over de zeer dure verbouwing van de collegekamer voor het “luttele” bedrag van 150.000 euro. De SP maakt een vergelijking met het schandaal rondom de verbouwing van het UWV hoofdkantoor in Amsterdam. Hoe is het mogelijk dat een links liberaal college, met daarin de PVDA, Groen Links en Christen Unie, 150.000 euro uit geeft voor één kamer. De SP fractie noemt dat niet links of rechtse politiek maar salonsocialisme.

Om meer duidelijkheid te krijgen van het college van wat zij vindt van de uitgave van 150.000 euro voor de verbouwing van één kamer gaat buitengewoon SP fractielid Geert Groeneveld aanstaande dinsdag mondelinge vragen stellen. Afhankelijk van de antwoorden zal de SP fractie besluiten verdere actie te ondernemen. De woordvoerster van de gemeente zegt dat representatie geld mag kosten. Een vraag aan de verantwoordelijke wethouder zal zijn of hij achter deze uitspraak staat.

Geert Goeneveld stelt, je bent representatief in een pak van H&M en representatief in een pak van Luigi Borrelli. De vraag is welke maatstaf gebruik je. Groeneveld is van mening dat 150.000 euro te veel geld is voor representativiteit. Als overheid moet je zorgvuldig en terughoudend omgaan met uitgeven van gemeenschapsgeld, altijd, maar zeker als het voor het bestuur zelf is. Met deze uitgave is het Amersfoortse bestuur over een grens heen gegaan. De SP fractie is zich bewust van het feit dat het bedrag opgenomen is in de begroting. Als controleur hebben de fracties die het bedrag buitensporig vinden, dus ook de SP, gefaald. Dat ontslaat het college niet van het feit zelf kritisch te kijken naar uitgaven die zij doen. Groeneveld zegt dat de SP fractie in de toekomst nog beter de begroting gaat uitpluizen, dit soort uitgaven mag niet meer voorkomen. Van 150.000 euro kan een gezin 300 maanden de huur of 600 keer de gas en elektriciteitsrekening betalen. Naar de burgers moet het geld, in de vorm van betere uitkeringen en/of minder belasting dan wel uitgeven aan zaken wat de burger nodig heeft. Dat kan als de overheid kritisch naar haar uitgaven kijkt. Want van representativiteit kun je niet leven.

U bent hier