h

Schriftelijke vragen over rampenbestrijding

19 maart 2007

Schriftelijke vragen over rampenbestrijding

Dit weekend stond in de krant dat veel regio’s niet bestand zijn grote rampen aan te pakken. Politie, brandweer en ambulancediensten zouden niet goed voorbereid zijn op (grote) calamiteiten. De rampenbestrijding, zoals georganiseerd binnen 25 veiligheidsregio's, voldoet over de hele linie niet aan de normen.

In de vierjaarlijkse 'bestuurlijke reportages rampenbestrijding' (van de commissarissen van de koningin), staat dat veel regio's een risico lopen van schaal 5 (zoals een dijkdoorbraak of een ramp met een verkeersvliegtuig). Desondanks kan de meerderheid van de regio's alleen een 'maatramp 1' aan.
Dat is bijvoorbeeld een groot verkeersongeluk.
De 25 veiligheidsregio's worden doorgelicht door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Uit dit onderzoek blijkt dat het in de meeste regio's ontbreekt aan coördinatie en dat vooral de brandweer en ambulancediensten kampen met personeels- en materieeltekorten.

1. Herkent de gemeente dit beeld?
2. Hoe is de situatie in Amersfoort?
3. Hoe is de samenwerking van politie, brandweer en ambulancediensten ten aanzien van grote rampen, meer dan een groot verkeersongeluk?
4. Hoe is het gesteld met de coördinatie en de aansturing van de hulpdiensten? De brandweer heeft destijds aangegeven te weinig aansturing te ondervinden vanuit de gemeente. Hoe is dat nu?
5. Is er in Amersfoort sprake van materieeltekort en personeelstekort bij de verschillende hulpdiensten?
6. Bestaat er een relatie tussen het gebruik maken van vrijwilligers en het niet kunnen voldoen aan de juiste rampenbestrijding?
7. Hoe is het met de interne communicatiemiddelen bij de verschillende hulpdiensten gesteld? Zowel de brandweer als de politie hebben eigen communicatiemiddelen en uit eigen ervaring heb ik begrepen dat die niet geheel naar wens functioneerden tijdens grootscheepse acties en controles. Hoe is de situatie nu?
8. In hoeverre kan het College de veiligheid van haar inwoners van Amersfoort voor 100% garanderen als de hulpdiensten voldoende zijn toegerust en uitgerust? En als de verschillende hulpdiensten niet voldoende zijn toegerust, op welke termijn is dit wél het geval?

Ondertekening en naam,
Anya Wiersma
Socialistische Partij

U bent hier