h

SP en Jouw Amersfoort doen onderzoek

2 april 2007

SP en Jouw Amersfoort doen onderzoek

Gezamenlijk onderzoek naar communicatie- en participatietrajecten in Amersfoort
De SP en Jouw Amersfoort (JA) zijn van mening dat communicatie- en participatietrajecten belangrijke peilers zijn van onze lokale democratie. Wil je als politiek draagvlak verkrijgen voor je beleid bij de inwoners van Amersfoort, dan moet je goed communiceren en je inspraaktrajecten goed uitvoeren. De SP en JA merken, door contacten met inwoners, dat bij een aantal gemeentelijke plannen de inspraak en communicatie moeizaam verlopen.

De SP en JA hebben in oktober 2006 een motie “Verbetering communicatie en participatie voor bewoners van Amersfoort” ingediend. Deze motie is ingediend naar aanleiding van een zeer stroef verlopen inspraaktraject bij de snelfietsroute Vathorst. Deze motie werd niet gesteund door de collegepartijen en werd daardoor verworpen. Volgens de collegepartijen lopen de communicatie en participatietrajecten goed. Door de houding van PVDA, GL, CDA, CU en VVD werd de mogelijkheid geblokkeerd om een onderzoek door de gemeenteraad te laten verrichten naar de communicatie en participatietrajecten in Amersfoort.

De SP en JA hebben daarna besloten zelf een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren. De beide fracties hebben een opdrachtformulering opgesteld en deze naar een aantal onderzoeksbureaus gestuurd. Na indiening van de onderzoeksplannen is gekozen voor het gerenommeerde onafhankelijk onderzoeksbureau Van de Bunt adviseurs voor organisatie en beleid uit Amsterdam. Dit bureau is één van de oudste adviesbureaus van Nederland en o.a. bekend van de “& campagne” die op dit moment loopt.

Van de Bunt gaat onderzoek doen naar een 4-tal inspraaktrajecten op verschillende beleidsterreinen.
Het gaat om de communicatie -en participatietrajecten bij:
• De snelfietsroute Vathorst, deel bij de Keerkring
• De Horecanota
• De Groen zoom bij Hooglanderveen
• Vestiging coffeeshop in Vathorst

Het onderzoek omvat onder andere een analyse van documenten en enquêtes onder betrokken inwoners en ambtenaren. De resultaten van het onderzoek worden eind mei aan SP en JA gepresenteerd. Op 12 juni a.s. worden de resultaten, conclusies en aanbevelingen van het onafhankelijke onderzoek besproken in de raad.

U bent hier