h

Behandeling begroting 2008-2012: aantal toezeggingen voor de SP!

22 november 2007

Behandeling begroting 2008-2012: aantal toezeggingen voor de SP!

Behandeling begroting 2008-2012

De behandeling van de begroting 2008-2012 was niet veel anders dan voorgaande behandelingen. Uiteindelijk zijn de fracties drie weken lang druk met een heel klein deel van de begroting: het geld dat nog vrij te besteden.

De SP-fractie stemde voor het eerst sinds 2002 niet tegen de begroting. Nadat Bets Beltman het applaus (!!!!) van de andere fracties had geïncasseerd, voegde zij er aan toe dat de SP de begroting slechts heeft vastgesteld en niet meer dan dat (in den lande stemt de helft van de SP-fracties voor dan wel tegen de begroting). De fractie heeft tegen de belastingvoorstellen gestemd.

De fractie diende zes moties in, waarvan vijf na toezeggingen van de wethouder werden ingetrokken. De zesde motie, die pleitte voor het behoud van de wijkwinkel en –museum in het Soesterkwartier haalde het niet. Met name het stemgedrag van de Pvda was zeer opvallend, omdat woordvoerder Dico Kuiper eerder breeduit had verkondigd het behoud van de wijkwinkel zeer belangrijk te vinden. Bij de stemming over de SP motie bleek, dat Kuiper door zijn fraktie tot de orde was geroepen: de hele PvdA stemde tegen!
Na afloop verklaarde Kuiper, dat zij het wijkmuseum wel belangrijk vinden, maar hiervoor niet perse de wijkwinkel als locatie willen aanwijzen. Op het argument van de SP, dat dit nu juist de wens van het wijkmuseum is, en dat de wijkwinkel voor de buurt belangrijk is, ging hij niet in.

Invalidentoilet; volgens de wethouder Van Daalen is geld het probleem niet! Hij heeft toegezegd dat het lopende onderzoek naar waar de invalidentoilet moet komen voor 01 april 2008 afgerond is. Deze datum hakken we in beton en houden de wethouder aan zijn woord! Daarbij is toegezegd door de wethouder dat de invalidetoilet in 2008 wordt gerealiseerd.

Toegankelijkheid gebouwen Het college is positief over het promoten van de subsidieregeling voor de toegankelijkheid van gebouwen. In de motie had de SP gevraagd om als voorbeeldfunctie als eerste de raadszaal toegankelijk te maken voor mensen met een lichamelijke beperking. Men moet nu nl. met een rolstoel in de goederenlift wil men in de raadszaal komen. Toegezegd is door de wethouder in 2008 te onderzoeken hoe deze toegankelijkheid verbeterd kan worden. Eventueel kan wat betreft de kosten hiervoor bij de kadernota in het voorjaar een dekkingsvoorstel voorgesteld worden.

Extra budget speeltuinverenigingen: hier is de SP erin geslaagd om het bedrag dat de gemeente extra wilde geven aan de zelfstandige speeltuinverenigingen zo ongeveer wordt verdubbeld. Met name door de hoge vaste lasten is dit voor deze clubs een enorme verlichting.

De SP-fractie heeft ook gevraagde de slaagkans voor huurders te verhogen. Met steun van de Pvda zegde het college toe de raad meer inzicht te geven welke factoren van belang zijn om de slaagkans van woningzoekende te kunnen vergroten. Tot 2011 blijft de slaagkans voor een sociale en of jongerenwoning op het lage percentage van 22 procent liggen.

In het amendement: een economisch ongedeelde stad heeft de SP-fractie extra aandacht gevraagd voor MKB-bedrijven (midden- en kleinbedrijven). Het college heeft toegezegd een plan te maken om meer kleine bedrijfjes naar en in Amersfoort te krijgen. Het doel is meer laaggeschoolden aan het werk te krijgen.

Er komt meer geld om de knelpunten in de snelfietsroute van en naar Vathorst sneller op te lossen. Dat is belangrijk omdat de route intensief wordt gebruikt.

Er komt ook geld om schoolontwikkeling en deskundigheidsbevordering voor basisscholen ook in 2008 mogelijk te maken. Het amendement van de CU, meeondertekend door de SP, werd door de raad aangenomen. De subsidie hiervoor is door het Rijk gehalveerd en laat het aan gemeenten over deze subsidie aan te vullen tot 100 procent. Amersfoort wilde deze subsidie niet meer aanvullen. Schoolontwikkeling en deskundigheidsbevordering op de basisscholen zelf is belangrijk, omdat leraren dankzij deze bijscholing beter in staat zijn problemen bij kinderen te ontdekken. Voorkomen is beter!!

Voor de noodzakelijke nieuwbouw van het dierentehuis komt een 1/3-regeling, waarbij de gemeente 1/3 deel bijdraagt en het dierentehuis 2/3 deel. Deze regeling wordt ook al toegepast voor sportclubs. De SP is mede-indiener van dit voorstel
De zes kunstgrasvoetbalvelden worden versneld aangelegd en worden door de gemeente betaald. Een mooi resultaat voor de in nood verkerende voetbalclubs, vooral in Amersfoort-Noord, die veelal wachtlijsten moeten hanteren voor de aanstromende jeugd.

U bent hier