h

Schriftelijke vragen over eigen risico minima

2 december 2007

Schriftelijke vragen over eigen risico minima

Zoals u weet verandert het ziektekostenstelsel in 2008 op een aantal punten. Eén van die ontwikkelingen is de invoering van een verplicht eigen risico van € 150,- per jaar.

Dit betekent concreet dat met ingang van 1 januari 2008 de no-claim teruggaaf niet meer geldt. Burgers met meerjarige onvermijdelijke kosten, door bijvoorbeeld chronische ziekte of handicap, worden financieel gecompenseerd. Voor mensen met een bijstandsuitkering of die op een andere manier van een minimuminkomen moeten rondkomen, is dit verplichte eigen risico een behoorlijke hap in hun budget. Over het algemeen kunnen mensen met bovenstaande inkomens moeilijk, zo niet hiervoor geld opzij zetten. Men kan dit in de meeste gevallen niet zomaar even ophoesten. Daarom wordt het College de volgende vragen gesteld:
1. Ervan uitgaande dat de gemeente van bovenstaande op de hoogte is; deelt de gemeente het standpunt van de SP dat het voor mensen met een minima-inkomen dikwijls zo niet structureel moeilijk is te sparen voor het verplichte eigen risico?
2. Zo ja, neemt de gemeente dan zelf maatregelen op dit punt, en zo nee, wat is dan de mening van de gemeente?
3. Als de gemeente het eens is dat mensen op een minima-inkomen moeilijk kunnen sparen, staat de gemeente dan open voor het onderzoeken naar mogelijkheden die de bijzondere bijstand kan bieden?
4. Is de gemeente Amersfoort bereid minima te compenseren vanuit de bijzondere bijstand? Als minima aan kunnen tonen – middels een eenvoudige check - dat zij hun eigen risico niet kunnen betalen, is de gemeente dan bereid die voor de minima te betalen? En dat die betaling niet zal worden teruggevorderd?

U bent hier