h

WMO vragen: € 200 miljoen 'bespaard' op de huishoudelijke hulp

18 februari 2008

WMO vragen: € 200 miljoen 'bespaard' op de huishoudelijke hulp

Afgelopen week berichtte de media dat landelijk gemeenten flink wat geld hebben overgehouden aan huishoudelijke hulp. Volgens een eerste schatting van de brancheorganisatie ActiZ en van het ministerie hebben gemeenten maar liefst € 200,- miljoen niet aan deze vorm van thuiszorg uitgegeven. De thuiszorgaanbieders schatten het bedrag op 180 miljoen euro.

Sinds begin vorig jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp, die voorheen vanuit de volksverzekering AWBZ werd betaald. Daarvoor kregen zij 1 miljard euro, waarvan dus ongeveer een vijfde op de plank is blijven liggen.

Terwijl landelijk honderden mensen in de thuiszorg worden ontslagen, anderen voor slechtere omstandigheden aan het werk moeten, en veel gebruikers hun vertrouwde hulp verliezen, blijft bij gemeenten 200 euro op de plank liggen.

Ook in Amersfoort is vastgesteld dat er een grote verschuiving plaatsvond van een duurdere vorm van huishoudelijke hulp onder de AWBZ naar een eenvoudiger en goedkopere vorm van thuiszorg die de gemeente inkoopt.

Naar aanleiding van bovenstaande willen de fracties van PvdA, VVD, BPA, CDA, GroenLinks, SP, en CU antwoord op de volgende vragen:
1. Heeft Amersfoort ook geld overgehouden aan de huishoudelijke hulp in de thuiszorg en zo ja hoeveel?
2. Zo ja, hoe het komt dat Amersfoort geld overhoudt?
3. Kan de wethouder specificeren op welke onderdelen/welk onderdeel geld is overgehouden?
4. Kan de wethouder aangeven of zorgvragers door genoemde verschuiving in de zorg, zorg zijn kwijtgeraakt of minder zorg hebben gekregen en zo ja hoeveel personen dat betreft?
5. Kan de wethouder aangeven of er ontslagen zijn gevallen in de zorg in Amersfoort en zo ja hoeveel?
6. Kan de wethouder aangeven of er personen in de thuiszorg voor slechtere omstandigheden aan het werk hebben gemoeten en zo ja hoeveel?
7. Wat zijn de verwachtingen voor 2008 en 2009?
8. Het Rijk gaat een evaluatie uitvoeren naar de herindicatie van de overgangscliënten. Hiervoor zoekt het Rijk 10 gemeenten, die eraan mee willen doen. Gaat u daaraan meedoen? Waarom wel of waarom niet?
9. Kan de wethouder aangeven waar het "eventueel" overgebleven geld ingezet gaat worden?

Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,
PvdA, Margreet van Hensbergen,
VVD, Daniëlle van Wijngaarden,
BPA, Joke van Woudenberg,
CDA, Micheline Paffen-Zeenni
GroenLinks, Annemiek de Crom,
SP, Anya Wiersma,
CU, Hetty van Berkum en Theo Haasdijk

U bent hier