h

Antwoord College over chloortreinen

27 maart 2008

Antwoord College over chloortreinen

Inmiddels heeft het College antwoord gegeven op de vragen die de SP op 22 maart heeft gesteld over het rijden van de chloortreinen door Amersfoort.

Antwoorden:

1. ProRail heeft de intentie gehad om gemeenten in kennis te stellen van de transporten. Echter doordat de definitieve informatie bij ProRail donderdag 20 maart 2008 pas bekend was zijn gemeenten niet tijdig geïnformeerd. Deze gang van zaken vinden we ongelukkig, omdat het inmiddels ook al in de krant heeft gestaan. Overigens is er niet expliciet nog nadere informatieverstrekking door de gemeente nodig.

2. De brandweer Amersfoort is binnen de Veiligheidsregio Utrechtsland steunpunt voor het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen. Zij is goed toegerust en geoefend om calamiteiten met gevaarlijke stoffen te beheersen. Dit geldt dus ook voor ongevallen langs het spoor met chloor.

3. De gemeente Amersfoort heeft voor calamiteiten aan het spoor een rampenbestrijdingsplan. Dit plan is vastgesteld in april 2004. Het plan zal dit jaar worden herzien, maar is vooralsnog up to date en toepasbaar op calamiteiten waarbij chloor is betrokken.

4. De vervoerder is Railion. Deze vervoerder heeft in het verleden ook al het transport van chloor verzorgd. Railion voldoet aan Europese regelgeving die voor het vervoer van chloor van toepassing is.

5. Er zullen 11 transporten plaatsvinden in de periode van 27 maart t/m 26 april 2008. De treinen passeren Amersfoort tussen 23:30 en 5:29 uur. Planmatig vindt het transport plaats zonder stops. Dienstregeltechnisch kan het voorkomen dat het transport incidenteel een stop moet maken. Bijvoorbeeld bij vertragingen van andere treinen die van het spoor gebruik maken. Er wordt bij chloortransport niet gerangeerd.

U bent hier