h

Schriftelijke vragen over chloortreinen

22 maart 2008

Schriftelijke vragen over chloortreinen

De mededeling dat de chloortreinen tijdelijk weer door Amersfoort gaan rijden heeft de SP Amersfoort overvallen. Het is bijna 2 jaar geleden dat de laatste chloortrein door Amersfoort heeft gereden. I.v.m. onderhoud aan de chloorfabriek in het Botlekgebied bij Rotterdam wordt het chloor tijdelijk van uit Zweden per spoor naar Nederland vervoerd. De chloortrein komt bij Oldenzaal binnen en rijdt via Deventer naar Rotterdam.

De SP heeft de onderstaande schriftelijke vragen aan het College gesteld, om inzicht te verkrijgen of “Amersfoort” nog goed is voorbereid op de calamiteiten die zich voor kunnen doen met chloor. Er zal in één maand 5200 ton chloor worden vervoerd. Dat is ongeveer het oude niveau als wat er voor 2006 per maand werd vervoerd

Het college wordt verzocht de volgende vragen mondeling te beantwoorden:

1. Is het college op de hoogte gesteld dat vanaf volgende week, een maand lang chloortreinen door Amersfoort rijden?
1a. Zo ja, wat is de reden dat u dit niet heeft gecommuniceerd aan de Amersfoortse inwoners?
1b. Zo nee, wat vindt u er van dat u niet op de hoogte bent gesteld en wat gaat u doen om wel de benodigde informatie te krijgen? Gaat u de bewoners nog informeren?

2. In 2006 heeft het laatste chloortransport plaats gevonden in Amersfoort. Is de brandweer nog voldoende geoefend en toegerust om calamiteiten met chloor te bestrijden?

3. Op dit ramptype hebben de gemeenten in het spoorgebied van de chloortrein zich in 2001 voorbereid door het vaststellen van een bestuurlijke scenario als aanvulling op de operationele voorbereiding op een calamiteit met een chloortrein. Is dit scenario nog geldig en bij de tijd?

4. De laatste tijd zijn er veel nieuwe goederenvervoerders toegelaten op het spoor. Bent u op de hoogte welke vervoerder het chloor gaat vervoeren? Heeft deze vervoerder ervaring in het vervoeren van het chloor met de daarbij behorende (spoor) regelgeving?

5. Bent u op de hoogte van de dienstregeling van de chloortreinen? Kunt u aangeven of er een stop in Amersfoort plaats vindt en/of er gerangeerd wordt met chloorwagons in Amersfoort?

Gezien de korte termijn dat de chloortreinen gaan rijden, heeft de SP het College verzocht de vragen dinsdag 25 maart a.s in het vragenuur tijdens de ronde te beantwoorden.

U bent hier