h

Aanvullende vragen balansventilatie Vathorst

8 april 2008

Aanvullende vragen balansventilatie Vathorst

De SP heeft de volgende aanvullende vragen bij de interpellatie op dinsdag 8 april over de balansventilatie in Vathorst:

1. De uitzending van Zembla laat zien dat het onduidelijk blijft wat nu de daadwerkelijke oorzaak is van de problemen in Vathorst. Hoe kan je nu het probleem oplossen als je niet weet waar de oorzaak ligt.

2. Wie is verantwoordelijk voor de onderzoeksopdracht aan de GGD en wie heeft het budget bepaald

3. In de bouwvergunningen is opgenomen dat de bouwers in tweevoud tekeningen en berekeningen van het ventilatiesysteem ter beoordeling aan bouw en woningtoezicht moesten indienen.
Is dit gebeurd en zijn de beoordelingen ook gedaan. Heeft u die beoordelingen.

4. Klopt het dat als er is gecontroleerd door bouw en woningtoezicht dit alleen steekproefsgewijs is gedaan. Wat is ongeveer het percentage wat is gecontroleerd tijdens de bouw.

5. Heeft bouw en woningtoezicht voldoende expertise en capaciteit voor de controle van balansventilatiesystemen

6. Heeft er overleg plaatsgevonden tussen de gemeente en de aannemers over de problemen met de ventilatiesystemen na de eerste signalen dat er problemen waren in vathorst. Zijn hier ook verslagen van?

7. Vorig jaar is er een bewonersbijeenkomst geweest. De inspectie VROM zegt dat deze vergadering is genotuleerd. De gemeente Amersfoort zegt van niet. Wat is nu waar?

8. Bij de bewoners die op deze bijeenkomst aanwezig waren bestaat veel onduidelijkheid wat de gemeente nu heeft toegezegd. Kunt u ons dat vertellen?

9. Het GGD rapport was voor de zomer al gereed. Het rapport werd pas in september openbaar. Wat was daar de reden van. Welk overleg heeft er n.a.v. de rapportage plaatsgevonden met de gemeente, VROM en GGD. Wat waren daar de uitkomsten van. Vindt u gezien de problematiek dat het verantwoord was om veel later het rapport openbaar te maken.

10. Op pagina zes van het rapport van de GGD derde alinea, staat dat de berekeningen zijn gecontroleerd en niet in strijd zijn met het bouwbesluit. Dat kan niet waar zijn aangezien volgens ons een aantal tekeningen en berekeningen niet in bezit zijn van de gemeente. Klopt het dat het onderzoeksbureau niet op basis van eigen onderzoek maar door een mondelinge mededeling van een ambtenaar dat deze waren gecontroleerd en niet strijdig waren met het bouwbesluit, deze passage in het rapport zijn opgenomen. Volgens onze informatie heeft niemand (alle) tekeningen en berekeningen gecontroleerd. Volgens ons wordt nu ten onrechte de indruk gewekt dat alles in orde is. Kunt u dit bevestigen. Zo niet wie heeft dit dan gecontroleerd en is dit vastgelegd.

11. Bestaat er een overkoepelende regiefunctie bij grootschalige nieuwbouwprojecten in Amersfoort.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier