h

SP-Visie woningbouw op de Sint Elizabethlocatie

6 april 2008

SP-Visie woningbouw op de Sint Elizabethlocatie

De SP kiest voor sociale woningbouw op de Sint Elizabeth-locatie. De SP heeft als voorbeeld de buurt bij de Arubalaan/Surinamelaan tegen het bosgebied Klein Zwitserland.

Op de locatie moet rond de 30 procent sociale woningbouw komen en moet in samenhang worden gezien met de nieuwbouw in de Zwartewegdriehoek en de nieuwbouw na de sloop rondde Haydnstraat. Verder moet de wijk autovrij worden met ondergronds parkeren. Voorwaarde is wel dat de budgettaire neutraliteit wordt losgelaten.
Dit jaar zal de gemeenteraad een keus moeten maken over het bouwen van huizen op de locatie waar nu nog het Elizabeth ziekenhuis staat. Een keuze met dilemma’s. Grof gezegd zal het gaan om de keuze tussen bomen of huizen. De zeer actieve stichting Heiligenbergerbeekdal en de SGLA willen de locatie van het Elizabeth ziekenhuis teruggeven aan het Beekdal. Hiervoor heeft de stichting goede argumenten. Deze argumenten moet je als politiek zeker serieus nemen.
Voordeel voor het groen bij de discussie is dat het groen door het Beekdal en de SGLA een spreekbuis heeft.
Dan hebben wij de andere kant en dat is huizenbouw. In Amersfoort hebben wij woningnood. Mensen moeten ruim 4 jaar wachten op een geschikte sociale huurwoning in Amersfoort. Stel je voor je wilt dolgraag van je flatje af, met je kinderen naar een eengezinswoning of weg bij je ouders met je vriend of vriendin, starten met een zelfstandig leven. Helaas in Amersfoort, elders is het niet anders, moet je 4 jaar wachten. Deze mensen hebben helaas geen echte spreekbuis. De stichting Heiligenbergerbeekdal wil geen woningbouw en de SGLA ziet de SP deze groep niet vertegenwoordigen. Hier komt dus de gemeenteraad in beeld die de belangen moet gaan afwegen.
Die afweging zal wat de SP betreft moeten gaan tussen iets wat al steen is teruggeven aan het groen of nieuwe stenen neer leggen om de wachttijd voor een huis te verkorten. Helaas is het in de komende discussie moeilijk om de kool en de geit te sparen. Een keuze zal moeten worden gemaakt.
De SP kiest er voor dat er gebouwd gaat worden op de Elizabeth locatie. Het zal een buurt moeten worden die naadloos aansluit op het huidige groen van het Beekdal. Het gebied zal dan veel mooier moeten worden als nu het steen van het ziekenhuis en het blik van de geparkeerde auto’s.
Omdat voor elkaar te krijgen zal het gehele gebied autovrij moeten worden. Onderzocht moet worden of de Heiligenbergerweg onder de grond kan worden aangelegd. Het parkeren in deze buurt gebeurt onder de grond. Het voordeel hiervan is dat je meer plek hebt om te bouwen, om groen neer te zetten en de kinderen vrij te kunnen laten spelen. Natuurlijk gaat dat wat kosten. Hiervoor dient dan ook de budgetneutraliteit te worden losgelaten. Financiering zal moeten komen van het Rijk, de Provincie, de gemeente Amersfoort en de woningbouwcorporaties. De corporaties staan te popelen om te investeren in deze vorm van bouwen. Laten wij de kans benutten om op deze locatie met respect voor groen een mooie moderne groene woonwijk te bouwen voor mensen met lage en hoge inkomens. Als het lukt, mag wat de SP betreft deze wijk de wethouder Hekmanwijk gaan heten. Het is een droom, laten wij dat met z’n allen voor elkaar maken. Amersfoort verdient het.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier