h

Reanimatie of passieve euthanasie?

17 augustus 2008

Reanimatie of passieve euthanasie?

Mijn moeder woont met veel plezier in Sint Pieters en Bloklands Gasthuis en is zeer tevreden over de verzorging. Ook zij heeft een brief gehad van de directie of zij gereanimeerd wil worden als dat nodig is. Als je de brief leest krijg je kippenvel van de suggestieve opbouw. Ik krijg het gevoel dat je als zeventig-plusser je schuldig moet gaan voelen als je kiest om gereanimeerd te willen worden.

Letterlijk staat er dat reanimatie bij de ouder wordende mens (boven de 70) schade kan toebrengen waardoor de kwaliteit van leven ernstig kan verminderen. Zeker wanneer er, in combinatie met hoge leeftijd, sprake is van verschillende aandoeningen en ziektes tegelijkertiijd. Voor mij staat dit op gelijke voet met dwang van deze directie voor passieve euthanasie.

Nu is de SP van mening dat mensen bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden moeten kunnen kiezen voor een menswaardige dood en daarbij kunnen rekenen op professionele ondersteuning. Mensen mogen echter nooit in een situatie worden gemanoeuvreerd waarin ze moeten rechtvaardigen waarom ze niet voor euthanasie kiezen, of waarin andere omstandigheden de keuze beïnvloeden, zoals tekortschietende zorg, onvoldoende deskundige palliatieve zorg of eenzaamheid.

Bij het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis lijkt het zo te zijn dat bewoners zich wel moeten gaan rechtvaardigen als zij ervoor kiezen om wel te worden gereanimeerd. De vraag die bij mij opkomt, is wat deze directie gaat doen met een bewoner die heeft gekozen om te worden gereanimeerd en in de situatie komt dat na reanimatie meer zorg nodig is. Met de toonzetting van de brief worden bewoners onder onacceptabele druk gezet.

Wat ook zeer schadelijk is van het voorgestelde reanimatiebeleid in het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis is het gevolg van het al dan niet antwoorden op de brief. Namelijk er wordt niet gereanimeerd tenzij er een reactie is om wel gereanimeerd te worden. Met andere woorden wordt gezegd, eigenlijk mag je wel dood als je zeventig jaar of ouder bent, wil je dat niet, geef dit dan aan.
Op zich is een vraag aan mensen of je in bepaalde situaties al dan niet wil worden gereanimeerd legitiem. Alleen moet deze vraag zonder druk worden gesteld en moet het beleid altijd zijn, reanimatie tenzij.

Ik ga de 2e Kamerfractie van de SP verzoeken opheldering te vragen aan de Minister van Volksgezondheid over het reanimatiebeleid in verzorgingshuizen. Wat betreft mijn moeder, zij had al eerder een keus gemaakt, maar dan met eigen argumenten.

Geert Groeneveld
Raadslid SP Amersfoort

Artikel AD Verzorgingshuis stopt met reanimatie

U bent hier