h

Verpaupering Leusderweg; schriftelijke vragen

17 augustus 2008

Verpaupering Leusderweg; schriftelijke vragen

Op een tweetal plekken aan de Leusderweg staan al jaren verkrotte en zelfs onbewoonbaar verklaarde woningen. De meeste panden zijn in bezit van projectontwikkelaar Schoonderbeek. Zijn plannen om een nieuwe Albert Heijn met appartementen te bouwen zijn mislukt.

Op een bijeenkomst, georganiseerd door de PvdA over de verpauperde huizen, heeft een woordvoerder van de projectontwikkelaar, duidelijk laten blijken dat geld verdienen belangrijker is dan de buurt.

Voor de SP is de maat vol en zij vraagt dan ook aan het college om alle middelen uit de kast te halen om de projectontwikkelaar zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te laten nemen en niet alleen aan maximaal rendement te denken. Verder ziet de SP dat het lage onderhoudsniveau van de Leusderweg ook bijdraagt aan de verloedering. Ook wordt er regelmatig te hard gereden op de Leusderweg wat levensgevaarlijke situaties geeft, zeker doordat er veel lossende vrachtwagens staan en het fietsverkeer niet gescheiden is van het autoverkeer.

Gezien de vele signalen van inwoners van Amersfoort en politieke partijen, roept raadslid Geert Groeneveld van de SP, via schriftelijke vragen, het college op de problematiek rondom de Leusderweg serieus te nemen en de handen uit mouwen te steken om de verpaupering een halt toe te roepen. Afhankelijk van de antwoorden van het college zal de SP de problematiek, welke speelt op de Leusderweg, agenderen in de Ronde.

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

1. Bent u het met de SP eens, dat de al jaren vervallen panden aan de Leusderweg gelegen tussen de Van Campenstraat en van Bemmelstraat en het onbewoonbaar verklaarde pand aan de Leusderweg, leiden tot verpaupering.

2. Bent u het met de SP eens dat er op korte termijn een oplossing moet komen om de verpaupering van de Leusderweg tot staan te brengen.

3. Kunt u aangeven op welke termijn er nieuwbouw komt op de hoek van Leusderweg/van Campenstraat nu de plannen om een nieuwe Albert Heijn te bouwen zijn mislukt.

4. Kunt u aangeven wanneer het onbewoonbaar verklaarde pand op de Leusderweg wordt opgeknapt dan wel wordt gesloopt.

5. Kent u het rapport van de Vrom Inspectie Regio Noord met de titel “handreiking vervallen panden” en het rapport “Vragen staat vrij” geschreven door het expertisecentrum Aanschrijven van de dienst Bouw en Woningtoezicht van de gemeente Amsterdam.

6. In beide rapporten worden ondermeer juridische handreikingen gedaan hoe gemeenten verpaupering en verkrotting kunnen tegen gaan. De mogelijkheden bestaan uit bestuursdwang, dwangsom en als uiterste middel onteigening. Bent u bereid om deze dwangmiddelen in te zetten indien blijkt dat er op korte termijn (< 3 maanden) geen uitzicht is op definitieve ontwikkelingsplannen en start bouw/sloop activiteiten binnen 6 maanden voor de eerder genoemde locaties, dan wel dat de projectontwikkelaar niet bereid is de huizen in een ordentelijke staat te brengen. Zo nee, waarom niet.

7. Geconstateerd is dat op de Leusderweg veel stoeptegels los liggen en uitsteken waardoor regelmatig mensen struikelen, daarnaast ligt er veel zwerfvuil, tiert het onkruid welig op sommige plekken en zijn er veel putten verstopt. Kunt u aangeven aan welk onderhoudsniveau het onderhoud de Leusderweg moet voldoen. Bent u van mening, dat voldaan wordt aan dit onderhoudsniveau. Zo nee, wilt u dan aansturen op een beter onderhoud. Zo ja, bent u het dan met de SP eens dat het niveau van onderhoud voor het 2e winkelcentrum van Amersfoort, met zeer veel bezoekers, op een hoger niveau moet worden ingeschaald. Zo nee, waarom niet.

8. Op de Leusderweg wordt regelmatig te hard gereden. Juist doordat aan de Leusderweg een druk bezocht winkelcentrum ligt levert dit vaak gevaarlijke situaties op. Op eerder gestelde vragen van Jouw Amersfoort over de verkeersveiligheid heeft u aangeven in afwachting van het openstellen van de Kersenbaan niets te willen doen aan de verkeersveiligheid van de Leusderweg. Als argument geeft u dat door openstelling van de Kersenbaan er minder verkeer over de Leusderweg zal rijden. Los van het feit dat de SP het oneens is met dit argument, er is namelijk sprake van groei van de automobiliteit plus het feit de Leusderweg de ontsluiting is voor het verkeer van en naar Utrecht, ook na openstelling van de Kersenbaan. Daarnaast blijft hardrijden een feit met wel of geen afname van de verkeersdruk. Bent u bereid de Leusderweg in te richten als een 30 km zone. Zo nee, waarom niet. Bent u bereid om regelmatig snelheidsmetingen door de politie of eigen BOA’s te laten verrichten.

U bent hier