h

Vragen over Wet openbaarheid van bestuur

6 augustus 2008

Vragen over Wet openbaarheid van bestuur

De SP krijgt signalen dat mogelijk ook “Amersfoort” moeilijk doet als burgers op basis van de WOB om informatie vragen. Dit moeilijk doen bestaat dan uit tijd rekken, juridische procedures, uitzonderingsgronden, etc.

De Wet openbaarheid van bestuur dateert van 1980 en geeft de burger iets heel moois. De burger krijgt de gelegenheid bestuurlijke besluitvormingsprocessen te doorzien. Populair gezegd: je mag bij de overheid in de keuken kijken. Alle overheidsdocumentatie is in principe openbaar. Niet alleen schriftelijke stukken, maar ook foto’s, bandjes of computerbestanden.

Grote voordeel van de WOB is dat je een breekijzer in handen hebt. Je kunt het vrijgeven van informatie afdwingen. Nadelen zijn er ook. De WOB vergt tijd, de overheid heeft tal van mogelijkheden tot rekken. De praktijk leert bovendien dat de overheid niet van pottenkijkers houdt. De WOB kent verder heel veel uitzonderingsgronden. Het zijn er de laatste jaren zelfs meer geworden. De openbaarheid staat daardoor helaas steeds meer onder druk.*

De SP krijgt signalen dat mogelijk ook “Amersfoort” moeilijk doet als burgers op basis van de WOB om informatie vragen. Dit moeilijk doen bestaat dan uit tijd rekken, juridische procedures, uitzonderingsgronden, etc. Indien dit zo is kan dit het vertrouwen van de burger in de overheid schaden. Voor de SP is het al bijzonder als een burger of journalist beroep moet doen op de WOB om informatie te krijgen, laat staan dat je daar ook nog een rechtszaak moet voeren voor informatie. De SP wil dat de burgers mee kunnen kijken in de informatie van de overheid. Dat is de reden dat de SP fractie de volgende schriftelijke vragen stelt aan het college:

1. Hoeveel WOB verzoeken heeft het college ontvangen vanaf 1 januari 2006

2. Hoeveel van deze WOB verzoeken zijn gehonoreerd met de gevraagde informatie

3. Wat is de reden geweest om niet direct de informatie te geven van de gehonoreerde verzoeken en burgers dus beroep moesten doen op de WOB.

4. Wat is de (gemiddelde) doorlooptijd dat de gewenste informatie is verstrekt van de gehonoreerde verzoeken

5. Hoeveel verzoeken zijn op uitzonderingsgronden geweigerd

6. Om welke informatie is gevraagd en welke uitzonderingsgronden zijn gebruikt (korte samenvatting)

7. Hoeveel juridische procedures zijn er door verzoekers gestart en in hoeveel zaken is de gemeente in het gelijk gesteld.

* tekst van www.dejournalist.nl

U bent hier