h

3x Smink, 3x vriendjespolitiek?

17 september 2008

3x Smink, 3x vriendjespolitiek?

Meer dan zes jaar houdt de voormalige afvalverwerker W.J. Smink de gemeente Amersfoort in de greep. In 2001 kocht Smink de loods aan de Bunschoterstraat 23, die op basis van een vergunning voor een manege was gebouwd. Hetzelfde jaar werd er een betonnen vloer gestort en werd de loods in strijd met het bestemmingsplan verhuurd als opslagplaats voor o.a. auto’s. Door middel van traineren en achterkamergesprekjes weet Smink deze illegale situatie 7 jaar te rekken. En de gemeente Amersfoort deed er niets tegen.

Vanaf 2001 wist de gemeente dat de loods geen manage meer kon zijn, toen er een betonvloer werd gestort. Toch greep zij niet in. Zeven jaar lang hebben er illegale activiteiten plaatsgevonden. De gemeente deed er niets tegen. Pas in 2008 heeft de gemeente Smink zo ver gekregen dat de illegale activiteiten van Aktief Car Management zijn stopgezet. Dit is gebeurd na het opleggen van een dwangsom aan Smink. Maar wat is er in ruil daarvoor afgesproken? Het lijkt er weer op dat Smink een deal gaat sluiten met de gemeente Amersfoort. Immers nu er voorlopig(?) niet intensief gebouwd gaat worden in Hoogland-West, liggen de percelen grond van Smink daar vrijwel renteloos. Smink houdt de gemeente nu een spierinkje voor -gebruik van de hal voor GymXL- en vangt daarmee een kabeljauw, namelijk het aanleggen van een golfbaan en horecavoorzieningen. En zo wordt Hoogland-West verder verrommeld. Totdat er voldoende gemasseerd is voor bebouwing van Hoogland-West??

Wie is deze Smink? Enkele andere deals met de gemeente Amersfoort.
· Smink toonde zich al in de jaren negentig van de vorige eeuw een gewiekste ondernemer in onderhandelingen met de gemeente. In ruil voor grond in Vathorst, die tijdig voor de bouwplannen van Vathorst in handen van Smink was gekomen, heeft Smink de illegale vuilstorten opgeruimd, heeft hij alle infrastructurele werken in Vathorst mogen uitvoeren, mocht de berg op vuilstort hoger worden en mocht Smink tenslotte een baggerstort aanleggen in Vathorst-West. Dit alles vastgelegd in een overeenkomst tussen de afvalverwerker en Amersfoort. Doordat de baggerstort uiteindelijk niet door is gegaan, moest de gemeente Amersfoort Smink een schadeclaim van 20 miljoen euro te betalen. Geld dat nu niet uitgeven kan worden aan bijvoorbeeld extra sportvoorzieningen die hard nodig zijn of aan sociale woningbouw.
· In 2003 kocht Smink jr. een perceel grond aan de Coelhorsterweg 6, waarop een vervallen middeleeuwse boerderij. Hier mocht niet gebouwd worden. Smink sloot een deal met de gemeente Amersfoort, hij zou de middeleeuwse boerderij opknappen,(de gemeente had daar kennelijk geen geld voor over) en in ruil daarvoor mocht hij een woonhuis bouwen. Inmiddels is het een bedrijfsvilla geworden met een heel machinepark en 3 grote schuren. De middeleeuwse boerderij is inderdaad netjes gerenoveerd, echter door alle schuren van Smink er om heen is de omgeving ervan zo overheersend dat de boerderij daardoor in het niet valt.
Geen goede afspraken gemaakt? Of een oogje dichtgeknepen?

Ter illustratie dat handhaving wel snel kan: het voorbeeld van de buurman Van Dijk aan de Bunschoterstraat 27. In april 2002 maken omwonenden naar aanleiding van een bouwaanvraag van Van Dijk bezwaar tegen het feit dat de loonwerker een deel van zijn loodsen verhuurt aan derden. Het blijkt dat Keune Haircosmetics de middelste loods huurt. 28 oktober 2002 krijgt Van Dijk een officiële aanschrijving om de activiteiten, die in strijd zijn met het bestemmingsplan, uiterlijk 1 maart 2003 te staken.

Wat wil de SP?
De SP wil:
· helderheid over de rol van de gemeente Amersfoort
· duidelijkheid of hier sprake is van een old boys netwerk (vriendjespolitiek), waarbij Smink voor de zoveelste keer tegen het belang van de gemeente en de bevolking van Amersfoort in zijn zin krijgt
· gelijke behandeling van alle burgers van Amersfoort, dus ook van de familie Smink en BV’s
· dat Hoogland-West groen blijft
· geen verdere bebouwing in Hoogland-West
· geen golfbaan in Hoogland-West

Bijlage: Vragen gesteld aan Burgemeester en Wethouders

Noot voor de redactie

Inlichtingen: Frits Schoenmaker telefoon 06-36109955
Het papieren dossier is op verzoek in te zien.

U bent hier