h

Verkeersveiligheid scholieren Laakcluster

5 oktober 2008

Verkeersveiligheid scholieren Laakcluster

De SP stelt mondelinge vragen over het verwijderen van de verkeerslichten bij het Laakcluster in Vathorst en vraagt zich af of de gemeente op de hoogte is van de verkeerschaos tijdens de piekmomenten.

Het Laakcluster omvat een aantal basisscholen en kinderopvang met 1500 basisschool leerlingen. De school is gebouwd tussen de Laak 1 en Laak 2. Uit deze twee gebieden zijn ook de meeste leerlingen afkomstig.

Om de school te bereiken moeten veel de kinderen de drukke Laakboulevard oversteken tijdens spitstijden. Het college is van mening dat, op het moment dat het gebied rondom de school “verkeerstechnisch” klaar is, de verkeerslichten moeten worden verwijderd. De SP zet, samen met de directie van “De Gondelier”, grote vraagtekens bij het verwijderen van de verkeerslichten.

De vraag daarbij is, hoe kunnen de kinderen woonachtig in de Laak 1 veilig de school bereiken. Een alternatief is volgends de gemeente, bij de rotondes. De vraag is, hoe veilig is dat? Deze liggen namelijk niet in de looproutes van de meeste kinderen en in de spits is het zo druk, dat je als voetganger, zeer moeilijk kunt oversteken. Bij het verwijderen van de verkeerslichten kunnen we wachten op ongelukken met kinderen. Bovendien is de SP van mening dat hier voortschrijdend inzicht van toepassing is, wat inhoudt dat prognoses van jaren geleden, Vathorst zonder verkeerslichten, ingehaald zijn door de realiteit. Er komen op de piekuren zoveel auto’s uit alle richtingen over de boulevard, dat fietsende kinderen (en hun ouders ) makkelijk over het hoofd worden gezien en de gevolgen laten zich raden. Indien je dit, de verkeersveiligheid rondom deze mega basisscholencluster niet goed oppakt, wordt dit mogelijk een typisch een geval van “als het kalf verdronken is…..” en daar wil niemand verantwoordelijk voor zijn. Het lijkt er op dat de gemeente geen idee heeft hoe het bij de school toegaat in de piekmomenten. Tussen 8.15 en 8.40 uur is het een grote chaos van kinderen (met ouders), fietsen, Vathorstspits (bouw)verkeer, etc.

Twee alternatieven zijn door de verkeerscommissie Laak 1 vorig jaar al aangedragen, namelijk;
• Maak een tunnel onder de Laakboulevard.
• Maak twee of meer toegangswegen tot het Laak 1 cluster.

De SP zal aan de betrokken wethouder vragen de verkeerslichten te laten staan, dan wel voor het verwijderen van de verkeerslichten voor echte en veilige alternatieve oversteekplaatsen te zorgen. Volgens Geert Groeneveld, raadslid voor de SP, is het zeer de moeite waard om de alternatieven aangedragen door de verkeerscommissie van de school te onderzoeken op haalbaarheid.

U bent hier