Beleid woonwagenstandplaatsen
Beleid woonwagenstandplaatsen
SP'er Geert Groeneveld heeft vragen gesteld over het nieuwe systeem om in aanmerking te komen voor een woonwagenstandplaats, waarop B&W antwoord heeft gegeven.
VRAGEN van het raadslid de heer Groeneveld (SP ) inzake “Woonwagenstandplaatsen via Woonkompas”gedaan overeenkomstig artikel 43 van het reglement van orde voor vergaderingen van de gemeenteraad van Amersfoort (SOB, nr. 2965705; ontvangen d.d. 6 januari 2009).
ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 3 februari 2009)
__________________________________________________________________________________
Vanaf 1 februari 2008 is de toewijzing veranderd van de standplaatsen in Amersfoort.
Woonwagenstandplaatsen worden vanaf deze datum op dezelfde manier verdeeld als woningen. Om in aanmerking te komen voor een woonwagenstandplaats, moet men vanaf 1 februari 2008 ingeschreven staan bij Woonkompas.
Vraag 1: Op welke wijze heeft de overgang van het oude systeem naar het nieuwe systeem plaatsgevonden voor het verkrijgen van een woonwagenstandplaats?
Antwoord 1:
1. De Alliantie en Woonkompas hebben de overgang van het oude naar het nieuwe systeem gecommuniceerd via diverse media.
2. Aan alle mensen die op de wachtlijst voor standplaatszoekenden stonden, is een brief verzonden waarin ze geïnformeerd werden over de wijzigingen. In deze brief was ook een inschrijfformulier bijgesloten die grotendeels ingevuld was om de inschrijving te vergemakkelijken. Mensen die hun inschrijfformulier niet terugstuurden zijn drie keer benaderd om dit alsnog te doen. Daarnaast is afgesproken dat als standplaatszoekenden van de wachtlijst zich op een later moment melden (binnen drie jaar na de wijziging van het systeem), dat zij alsnog ingeschreven kunnen worden.
3. De wachttijd van mensen op die op de wachtlijst stonden is omgezet in inschrijfduur bij Woonkompas. Dit betekent dat zij zowel op standplaatsen als op woningen kunnen reageren.
4. Als er een standplaats vrijkomt dan staat daarbij vermeld dat de standplaats eerst wordt aangeboden aan mensen van de oude wachtlijst en vervolgens aan overige woningzoekenden.
5. Tot slot heeft Nijbod -de beheerder van de standplaatsen- formulieren en informatie meegenomen om bewoners van woonwagencentra persoonlijk te informeren.
Vraag 2:
Hoeveel woonwagenstandplaatsen heeft Amersfoort?
Antwoord 2:
Er zijn 155 standplaatsen in Amersfoort.
Vraag 3:
Hoeveel mensen zijn nu ingeschreven voor een woonwagenstandplaats?
Antwoord 3:
Bij de overgang van de wachtlijst naar toewijzing via Woonkompas stonden er 119 huishoudens op de oude wachtlijst. Van deze 119 huishoudens hebben 65 huishoudens zich ingeschreven bij Woonkompas. Omdat de wachtenden voor een standplaatsen nu reageren via hun inschrijfduur bij Woonkompas, is er geen aparte registratie meer voor standplaatszoekenden.
Vraag 4:
Van het aantal mensen die op dit moment zijn ingeschreven voor een standplaats zijn op dit moment woonachtig op een woonwagencentrum?
Antwoord 4:
Het huidige aantal mensen is niet na te gaan, omdat zij nu geregistreerd staan als woningzoekende, zonder een apart label. Kijkend naar de oude wachtlijst van januari 2008 (voor de wijziging) dan woont het overgrote deel van de wachtenden op een woonwagencentrum.
Vraag 5:
Hoeveel mensen zijn ingeschreven voor een standplaats die op een woonwagencentrum wonen buiten Amersfoort?
Antwoord 5:
Van de 119 ingeschrevenen wonen er 14 niet in Amersfoort maar wel in het Gewest Eemland en 10 buiten het Gewest Eemland. Van deze mensen staat niet geregistreerd of ze op een woonwagencentrum wonen.
Vraag 6:
Hoeveel mensen zijn ingeschreven voor een standplaats die niet op een woonwagencentrum wonen?
Antwoord 6:
Kijkend naar de oude wachtlijst van 2008 dan is slechts een zeer klein deel van de ingeschrevenen niet woonachtig op een woonwagencentrum.
Vraag 7:
Welke mogelijkheden heeft een familie binnen het systeem om zoveel mogelijk op één woonwagencentrum te wonen zoals al decennia lang de cultuur is op woonwagencentra?
Antwoord 7:
Als een standplaats vrijkomt op het woonwagencentrum waar zij graag willen wonen, kunnen zij reageren op standplaats. Degene met de langste inschrijfduur, krijgt de standplaats als eerste aangeboden. Naar verwachting zullen vrijwel alleen mensen op een standplaats op een bepaald woonwagencentrum reageren, die ook een binding hebben met dat woonwagencentrum.
Vraag 8:
Bent u het met ons eens dat het verhuren van een woonwagenstandplaats anders is dan het verhuren van een huurhuis? Zo ja, wilt u dan aangeven waar volgens u de verschillen zitten. Zo nee, wilt u dan aangeven waarom niet.
Antwoord 8:
In 1999 is de Woonwagenwet afgeschaft. De intentie van het Rijk was om geen apart beleid te voeren ten aanzien van de woonwagenbewoners. Hiermee werden woonwagenbewoners en regulier woningzoekenden gelijkgeschakeld en konden reguliere woningzoekenden zich ook inschrijven voor standplaatsen. Bij de overgang naar toewijzing via Woonkompas is een overgangsregeling afgesproken om de rechten van de ingeschrevenen op de oude wachtlijst te waarborgen. Gedurende 3 jaar worden standplaatsen allereerst toegewezen worden aan een standplaatszoekende die geregistreerd stond op de oude ‘wachtlijst standplaatszoekenden’. Overigens zal vóór het verstrijken van deze 3 jaar, gekeken worden of deze periode lang genoeg is geweest, waarbij de relatie wordt gelegd met de hoeveelheid standplaatsen die in die periode vrij zijn gekomen.
- Zie ook:
- Fractienieuws