h

Fietsklemmen op het Julianaplein

6 februari 2009

Fietsklemmen op het Julianaplein

Van den Berg van Jouw Amersfoort en Schoenmaker van de SP, hebben vragen gesteld over het plaatsen van fietsklemmen op het Julianaplein.

Hieronder de vragen van JA en de SP en het antwoord van B&W.

VRAGEN van de raadsleden van den Berg (Jouw Amersfoort) en Schoenmaker (SP) inzake het plaatsen van fietsklemmen op het Julianaplein gedaan overeenkomstig artikel 43 van het reglement van orde voor vergaderingen van de gemeenteraad van Amersfoort (SOB, nr.2955345; ontvangen d.d.19 december 2008.

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 3 februari 2009)
__________________________________________________________________________________

Inleiding:
Recentelijk hebben wij vernomen dat de eerste ondernemer in het nieuw opgeleverde complex “Weltevreden” aan het Julianaplein zijn intrek heeft genomen. Het betreft een supermarkt genaamd “de Natuurwinkel”.

De natuurwinkel is een dragende ondernemer in het winkelgebied rond het Julianaplein, en huurt zijn winkelruimte.
Door de locatie van de winkel, aan de Leusderweg, zal er sprake zijn van het aantrekken van verkeer en dan voornamelijk fietsers.

Op het moment van opleveren van het pand staan er op het trottoir voor de winkel geen fietsenklemmen, waardoor fietsen niet ordentelijk tegen de gevel en los en door elkaar op het trottoir worden gestald.
Dit zorgt voor overlast en beperkte doorgang op het trottoir.

Van de eigenaar van de Natuurwinkel hebben we begrepen dat de gemeente geen fietsenklemmen zal plaatsen.

Dit leidt bij de fractie van Jouw Amersfoort en de Socialistische Partij tot de volgende vragen:

Vraag 1:
Als beleidsdoel van het VVP staat o.a. het bevorderen van het fietsverkeer in de stad, door dit te faciliteren en te accommoderen. De gemeente doet dat o.a. door het realiseren van comfortabele en snelle fietsverbindingen. Bent u met ons van mening dat het plaatsen van fietsklemmen daarbij hoort?

Antwoord 1:
Ja. Binnenkort worden fietsklemmen op de bewuste locatie geplaatst.

Vraag 2:
Kan het college aangeven wat het beleid is met betrekking tot het plaatsen van fietsenklemmen in openbare ruimten in het algemeen?

Antwoord 2:
Uitgangspunt is dat bij woningen, winkels, bedrijven en (openbare) voorzieningen er voldoende capaciteit moet zijn op eigen terrein om fietsen te stallen voor eigen bewoners, medewerkers en bezoekers.

De gemeente plaatst alleen fietsklemmen in de openbare ruimte op die locaties waar deze gebruikt worden door een grotere doelgroep dan alleen de bezoekers van één bepaald bedrijf of voorziening. In grote delen van de binnenstad, bij de stations en bij diverse winkelcentra zijn daarom stallingsmogelijkheden aangebracht.

Bij aanvragen voor fietsenstallingen in de openbare ruimte voor bezoekers van specifieke bedrijven of winkels wordt beoordeeld of het ook op eigen terrein kan worden opgelost en of het gewenst is dat er klemmen in de openbare ruimte worden geplaatst. Bij een positieve beoordeling wordt van de aanvrager 50% van de aanlegkosten gevraagd.

Bij nieuwe planontwikkeling en reconstructies van wegen wordt het Fietsparkeren (al dan niet in de openbare ruimte) zoveel mogelijk meegenomen. De kosten voor het realiseren van stallingsmogelijkheden op particulier terrein komen ten laste van de ontwikkelaar. De kosten voor stallingsmogelijkheden in de openbare ruimte komen in beginsel ten last van de gemeente (grondexploitatie of investeringskosten).

Vraag 3:
Kan de gemeente aangeven wat het beleid is van het plaatsen van fietsenklemmen in de openbare ruimte in winkelgebieden? En dat bij het Julianaplein in het bijzonder?

Antwoord 3:
Wij verwijzen naar ons antwoord op vraag 2.

Vraag 4:
Zijn de fietsklemmen bij supermarkten op de Arnhemseweg en Leusderweg geplaatst in de openbare ruimte? En zo ja, door de gemeente?

Antwoord 4:
De fietsklemmen op de Arnhemseweg en de Leusderweg op het gedeelte tussen de Kersenbaan en de Stadsring staan in de openbare ruimte en zijn geplaatst door de gemeente.

Vraag 5:
Hoe is bij de bouw van het winkel/ondernemersgedeelte van het complex “Weltevreden” door de gemeente rekening gehouden met het stallen van fietsen?

Antwoord 5:
In de grondexploitatie is een budget opgenomen ten behoeve van de inrichting van de openbare ruimte. Binnen dat budget is ruimte om hier fietsklemmen in de openbare ruimte aan te brengen.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier