h

Geweldsspiraal in Openbaar vervoer moet stoppen!

8 februari 2009

Geweldsspiraal in Openbaar vervoer moet stoppen!

De SP Amersfoort wil een aanvalsplan om de geweldsspiraal in het openbaar vervoer te keren.
Zaterdag is er, op lijn 70 van Amersfoort naar Hilversum, voor de zoveelste keer een buschauffeur gemolestreerd.

Wat de SP Amersfoort betreft is nu de maatvol en de SP wil dat er een aanvalsplan komt om de geweldsspiraal tegen buschauffeurs te keren.

De Provincie is eindverantwoordelijk voor de aanbesteding van het openbaar vervoer en dus verantwoordelijk voor de veiligheid van het personeel.

De Amersfoortse gemeentelijke overheid is een belangrijke partner voor de Provincie en hierdoor medeverantwoordelijk voor de sociale veiligheid in het openbaar vervoer (OV).

Daarom wil de Amersfoortse SP-fractie dat het College bij de Provincie aandringt, dat zij actie gaat ondernemen, om de veiligheid van het Openbaar Vervoerspersoneel beter te borgen.

Indien de Provincie niet snel met maatregelen komt wil de SP dat het Amersfoortse College zelf initiatief neemt om de geweldsspiraal in het OV te keren.

Volgens de SP is de toename van geweld mede het gevolg van de keuze voor marktwerking. Het systeem van aanbesteden zorgt ervoor, dat er wordt gesneden op allerlei vitale functies, zoals veiligheidsmensen en veiligheidssystemen. Daarnaast wordt er vaak ook fors gesneden op het onderhoud en schoonmaken van de bus. Dat zijn juist essentiële zaken. Een vieze bus met kapotte stoelen en bekladde ramen is natuurlijk geen plek waar de reiziger zich veilig voelt. Ook kan het als een katalysator werken voor asociaal gedrag.

Sinds 2007 is er geen verplichting meer om het geld dat vervoerders krijgen voor het verbeteren van de sociale veiligheid hier ook daadwerkelijk aan te besteden. Of dit bij de Connexxion in de Provincie Utrecht het geval is, zal één van de mondelinge vragen zijn die de SP fractie aanstaande dinsdag gaat stellen aan het College over geweld in het openbaar vervoer op Amersfoortse buslijnen.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier