h

Vragen over dreigende verkoop Nuon

2 februari 2009

Vragen over dreigende verkoop Nuon

Energiebedrijf Nuon dreigt op korte termijn te worden verkocht aan de één of andere buitenlandse energiereus. Onder andere is het Zweedse Vattenfall in de race om Nuon over te nemen.

Nuon is een goedlopend nutsbe¬drijf met miljoenen klanten dat winstgevend is en dividenden uitkeert. Ook is het zo dat Nuon een uitste¬kende solvabiliteit heeft en dus in nieuwe centrales kan investeren (zo nodig kan Nuon hiervoor geld lenen bij banken en grote beleggers).

Ook is samenwerking met andere energiebedrijven mo¬gelijk zonder overname. Bijzonder is ook dat van de bedrijven die genoemd worden als overname¬kandidaat, de aandelen groten¬deels in handen van een staat zijn. Straks gaan ze dus in bui¬tenlandse hoofdsteden over onze energie.

Als er in de toekomst energieschaarste ontstaat, wordt de keuze of het licht uitgaat niet in Amsterdam maar misschien wel in Rome genomen. Natuurlijk zal dat niet zo’n vaart lopen en zijn staten zoals Zweden anders als Rusland die zijn gas als politiek drukmiddel gebruikt. Toch zal het hemd nader dan de rok zijn bij mogelijke energie schaarste. Als Nuon verkocht wordt, hebben we bovendien niets meer te zeg¬gen over de aanpak van topsalaris¬sen, schonere centrales, groene energie, een zo so¬ciaal mogelijk afsluitbeleid, een in¬zet op lage rekeningen in plaats van hoge winsten en het behoud van werkgelegenheid. Er zijn dus grote belangen in het geding.

De verkoop gaat bij Nuon dan wel in stappen, maar de deal zal gaan om de totale verkoop en de zeggenschap ligt vanaf dag één in handen van de koper. De gemeente Amersfoort heeft aandelen Nuon in haar bezit, wel is waar zijn dat niet veel aandelen, maar genoeg om een mening/visie af te geven aan de raad van bestuur van Nuon over het gevoerde en te voeren beleid. Om te onderzoeken of het Amersfoortse College stelling wil nemen tegen de uitverkoop van het Nutsbedrijf Nuon heeft de SP fractie de volgende schriftelijke vragen gesteld:

1. De gemeente Amersfoort heeft 0,007% aandelen in zijn bezit van het energiebedrijf Nuon. Om hoeveel aandelen gaat het, welk waarde (peildatum 1 januari 2009) vertegenwoordigen deze aandelen en hoeveel dividenden heeft u de laatste 3 jaar ontvangen op deze aandelen.

2. Bent u het met de SP fractie eens dat het opwekken en leveren van energie een nationaal belang vertegenwoordigt, dat bij voorkeur in handen van de Nederlandse overheid dient te liggen en zeker niet in handen van een buitenlands concern? Immers het leveren van energie kun je niet zekeren zonder voldoende zeggenschap over de bedrijven die energie opwekken en leveren. Indien u het niet eens bent met de SP fractie, dan gaarne uw onderbouwde stellingname.

2. Bent u het met de SP fractie eens dat met de verkoop van Nuon, waarvan nu de het overgrote deel van de Nuon aandelen in handen zijn van Nederlandse overheden, aan het buitenland de invloed van de Nederlandse overheid op het te voeren beleid minimaal zal worden. Zo nee, waarom niet.

3. Wil het college tijdens een aandeelhouders vergadering van Nuon of op een andere manier aan de raad van bestuur van Nuon kenbaar maken dat zij voorstander is om het Nuts bedrijf niet te verkopen aan een buitenlands energiebedrijf. Zo nee, waarom niet, welke mening heeft het college over de verkoop van het Nuts bedrijf Nuon aan een buitenlandse energiereus.

4. Indien Nuon verkocht zou worden aan een buitenlands concern, welke invloed hebben de Nederlandse overheden dan nog op de prijzen van energie?

5. Vindt u het niet kortzichtig om te gaan voor de korte termijn opbrengst van de aandelen die de gemeente Amersfoort in Nuon heeft, in plaats van de lange termijn strategie van invloed op de eigen energiemarkt?

6. Groter is niet altijd beter, de huidige kredietcrisis toont dat onomstotelijk aan. De problemen zijn immers niet ontstaan in het MKB. Mocht uit werkelijk onafhankelijk onderzoek blijken dat Nuon en Essent als spelers op de energiemarkt te klein zijn (daarbij kun je nog de vraag stellen: hoe groot is dan groot genoeg?), zou het dan niet veel meer voor de hand liggen om te streven naar een samengaan van deze twee energiebedrijven? Zo ja, zou de gemeente Amersfoort bereid zijn daarvoor te lobbyen bij de regering?

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier