h

HET GEWICHT VAN WEGEN

20 mei 2009

HET GEWICHT VAN WEGEN

Hieronder volgt de tekst uitgesproken door Bets Beltman, fractievoorzitter SP Amersfoort, tijdens de behandeling van de kadernota.

De wegingscriteria voor de bezuinigingen van het college vindt de SP moeilijk te beoordelen, de bijgeleverde argumentatie is ook minimaal. Daar komt dan nog bij dat er toch eerst weer de kaasschaaf wordt gehanteerd, en dat daarna pas die weging wordt toegepast. Helaas geen echte principiële keuzes dus.

De SP heeft zich bezonnen op eigen uitgangpunten m.b.t. de te maken keuzes:

1. Laat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
De SP wil een daadkrachtig optreden van onze locale landelijke partijen – om te beginnen met het D’66 van onze burgemeester – richting landelijke overheid, samen met het College, om de verlaging van uitkeringen uit het gemeentefonds ongedaan te maken. Van landelijke politieke partijen mag verwacht worden dat er landelijk en locaal afgestemd wordt wie waarop het best kan bezuinigen. Wat ons betreft heeft het Rijk veel meer mogelijkheden; wij willen de opgelegde kortingen niet voetstoots accepteren.

2.De kredietcrisis mag niet als smoes worden gebruikt om meer en structureel te bezuinigen.
De bezuinigingen komen dit jaar wel heel fors op ons af; vorig jaar werd ingrijpen aangekondigd, maar nog niet nodig geacht. …De SP wil dan ook voorlopig niet verder gaan dan een bezuiniging van 6 miljoen. Verder willen wij niet per se nu overal al structureel op bezuinigen. Er is nog veel incidenteel geld, met name kijken wij naar enkele beleidsconforme voorstellen uit het overschot van 2008 van 13,6 miljoen. En ook nog oudere bestedingsbeslissingen willen wij bij de bezuiniging betrekken als dit moet. Dit brengt ons op:

3.Het collegeprogramma is voor ons niet heilig.
Wij komen met bezuinigingsvoorstellen op enige onderdelen van dit programma. We leggen de weging anders: de focus moet op activiteiten liggen die een preventieve werking hebben bijvoorbeeld m.b.t. veiligheid: dus eerder wijkwelzijn in stand houden dan het repressieve veiligheidsbeleid.
Overigens: Met het wijkwelzijn gaat het goed zo zegt het college; daarom kan dit nu wel wat minder Met communicatie en participatie en ook met veiligheid gaat het volgens ons ook prima; dan kan dit denken wij dan ook wel wat minder, dus ook hier willen wij een bezuinigingsopdracht van 200%.

4.Breng het sociale kapitaal binnen onze gemeente in beeld en laat dit meewegen!
Wij denken hierbij aan de motivatie en inzet die vrijwilligers bij sport en cultuur tonen, aan onze mantelzorgers, aan de mensen van de wijkbeheerteams, aan …… Nu telt alleen het zichtbare, de kapitaalslasten mee als correctiefactor op het te bezuinigen bedrag.
Het verlies door het risico van afhaken van dit sociaal kapitaal is heel groot en niet zo snel te herstellen!

5.De SP is niet bereid om nu haar wens voor een sociale pot opzij te zetten!
Hier had in voorgaande jaren best geld voor opzij gezet kunnen worden, wat nu heel goed zou zijn uitgekomen! Wij pleiten ervoor om een herverdeling van bestaande reserves op onze agenda zetten!!

U bent hier