h

Verantwoording?? Ammehoela!!

12 mei 2009

Verantwoording?? Ammehoela!!

De gesproken tekst van de SP-fractie Amersfoort tijdens algemene beschouwingen:
3 minuten spreektijd om te oordelen over een jaar collegebeleid en daarna nog 12 minuten voor 12 programma’s, verspreid over 2 vergaderzalen: wat kun je daar nu mee? De SP vindt het belangrijk dat in dit huis aan verantwoording wordt gehecht, deze verantwoording is van een abominabel slecht niveau.

De SP pleit al jaren voor een avondvullend, periodiek, serieus en richtinggevend debat per programma. Echt opgepikt wordt dit niet. Maar wat kunnen wij ook anders verwachten als oppositie: het College organiseert toch regelmatig samen met de coalitiepartijen ergens op de hei een eigen verantwoordingsdebat in besloten kring? Wat doet dan deze avond er nog toe? Een zoethoudertje voor de oppositie? Het College weet zich immers allang ingedekt …

Dus noch van een debat, noch van verantwoording is sprake. Maar dan rijst wel de vraag waarom het College straks nog 20 minuten spreektijd krijgt?? om reclame voor zichzelf te maken waarschijnlijk…

De ons toebedeelde tijd kan slechts ingevuld worden met een enkel statement. De onze is, dat de Amersfoortse bevolking absoluut niet serieus wordt genomen. Ons oordeel over dit college kan je samenvatten in twee woorden “NIET LUISTEREN”.

Twee jaar is de gemeenteraad in gesprek geweest met de sportverenigingen over een nieuwe sportnota. Van de inspraak is in de nota zeer weinig terug te vinden. Met deze nota staat, wat de SP betreft, de geloofwaardigheid van de politiek op het spel plus de geloofwaardigheid op de invloed die wij als gemeenteraad hebben. Met de inspraak is vrijwel niets gedaan. De door de sportverenigingen en sporters aangestipte problematiek (meer accommodaties en lagere tarieven), wordt niet systematisch aangepakt. Pappen en nathouden is het credo van dit College, of te wel slecht luisteren.

Ander voorbeeld: de mening van bewoners in de ‘Amersfoort Vernieuwt’ gebieden; hier wordt weliswaar nu geluisterd naar de bewoners van de Kelvinstraat, maar waarom gebeurt dit niet in alle wijken? Waarin is de Hogeweg anders dan de Kelvinstraat? Dit is selectief luisteren.

Ook kan ik het fietsbeleid als voorbeeld noemen. Anderhalf jaar actie van onze jongeren van ROOD en twee keer 1500 handtekeningen waren nodig voordat de wethouder het probleem van de fietsers serieus nam. Hier toonde het College zich lang Oost-Indisch doof, ook een vorm van niet luisteren.

En dan als laatste voorbeeld de motie "geen rondwegen om Amersfoort heen". Een meerderheid in de raad heeft zich uitgesproken tegen de komst van de rondwegen, dus vind een meerderheid van de raad dat de oplossing gezocht moet worden in andere te onderzoeken alternatieven. Het is zonde van de tijd, het geld en de energie om varianten te onderzoeken die we toch niet willen. Toch stelt het college dit weer voor!! Hier gaat het om echt niet willen luisteren.

Voorzitter, mijn tijd is om. Op het eind van deze voorstelling vanavond zal de bevolking helaas met recht kunnen denken: ammehoela!!

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier