h

Kritiek op Golfbaan Hoogland-West

25 juli 2009

Kritiek op Golfbaan Hoogland-West

Op 7 juli jl. kon de gemeenteraad zijn mening geven over over het initiatief voor een 9 holes golfbaan en het gebruik van de manege voor zaalsport i.c. Gym XL in Hoogland-West. Namens de stichting Behoud de Eemvallei, die tegen het initiatief voor een golfbaan in de Eemvallei is, hield advocaat Frans Weijzen een betoog tegen de aanleg van de golfbaan. Hij wond er geen doekjes om. Weijzen leidde zijn betoog in met “Ik heb heel wat dossiers gelezen als advocaat maar dit dossier verbaasde mij”.

Zijn drie minuten durende betoog kunt u horen en zien in onderstaand filmpje van de stichting Behoud de Eemvallei.

bekijk hier de film

Ook andere organisaties betoogden daarna fel tegen het plan voor de golfbaan. Hieronder volgt het betoog van Bets Beltman van de SP.

Betoog van Bets Beltman (SP)7-7-09

Opvallend bij dit onderwerp vind ik de betrokkenheid van een groot aantal natuur en milieuorganisaties, waarbij direct eigenbelang geen grote rol speelt. Dat vind ik mooi: dat de discussie gaat over wat je met een gebied wilt, zonder het zogenaamde NIMBY effect: not in my backyard. En allemaal zijn ze tegen deze golfbaan: niet omdat ze tegen golfen zijn, maar omdat zij de aantasting van het milieu en het historisch landschap op die plek in hoogland west te erg vinden. Bij een enquête van de NMU staat HLW in de top 6 van meest verrommelde locaties in de provincie. Een golfbaan wordt kunstmatig aangelegd, en kan immers op veel meer plekken dan juist in HLW.
De SP is TEGEN alle voorstellen van vanavond. Maar waarom is het toch mogelijk dat deze raad straks in meerderheid wel kiest voor een golfbaan op deze plek?

Om drie doodordinaire maar toch verkeerde redenen:

1. De angst voor woningbouw in dit gebied die bij velen leeft – de VVD zinspeelt hier ook op. En dat zou niet moeten. Hiermee bevestigen we, dat democratie niets voorstelt en dat een raad eigenlijk niets te vertellen heeft! Als wij geen huizen willen moeten we dat regelen en politiek geloofwaardig brengen. Niet een golfbaan toestaan als middel om HV tegen te houden….. de politiek moet vasthouden aan zijn principes en daar duidelijk over zijn.

2. Omdat wij –als raad- ons onvoldoende informeren en zo naïef zijn om te geloven dat je straks werkelijk relaxed over en langs de grenzen van die baan kunt wandelen. Wij denken, dat je dat wel kunt vergeten!
Met een golfbaan als deze wordt aan het criterium van toegankelijkheid naar onze mening niet voldaan. In de zuidelijke punt is een kort wandelpad is gecreëerd, volgens mij van de ingang naar de geplande horecavoorziening. Maar eigenlijk dit kan ook niet anders: de Golfbaan in deze uitvoering heel gevaarlijk! Er zijn nu geen veilige zones waar je kunt lopen. Een ontmoeting met een bal met snelheid van 250 km per uur is goed mogelijk; ook op de door het college goedgekeurde paden om de baan heen! Het golfbaanvoorstel nu voldoet niet aan de 2 weken geleden gestelde criteria.

En los hiervan is deze raad – als zij akkoord gaat - ook naïef als het gaat over de oplossing van de te verwachten verkeersoverlast en verkeersonveiligheid.

Het college heeft het over 68 benodigde plaatsen voor de sporthal. Gym XL en Nika hebben nu 980 leden samen!! Over Nika heeft het college niet gesproken. Kwade opzet? Wilde het college geen slapende honden wakker maken? Het college kijkt allen naar de formele partner…. Zo kijkt het college ook alleen naar de nota parkeernormen en niet naar de feitelijke situatie! Er wordt nog wel erkend dat er te weinig plekken zijn bij grote evenementen. Dan bij A1 en met kleine busjes….. Maar hierover wordt niets geregeld! Als dit zo vaag blijft komen wij hierover met een amendement.

Over de onveiligheid op de ventweg geeft het college als oplossing een verbreding, zodat er 1,5 meter brede fietsSUGGESTIEstroken kunnen komen. Een mooi woord voor scrabble, maar niet echt veilig!

En dan de derde – zeer betreurenswaardige - reden: Ons college zit met huid en haar vast aan het duo Schoenmaker en Smink.

Zij hebben er flink de wind onder bij dit college: zij dicteren wat er moet gebeuren en in welke volgorde. Eerst de golfbaan erdoorheenjassen, dan pas kan er sprake zijn van een sporthal voor de gymclups. Je reinste chantage vindt de SP.

Daarom ook willen wij keiharde garanties, dat – als dit plan doorgaat – de exploitant zich aan afspraken houdt. Dit moet nog worden vastgelegd in een privaatrechterlijk contract. Wij zouden dat wel willen zien en ook vinden wij een flinke boeteclausule terecht, bv van…………… euro! Op te eisen wanneer gemaakte afspraken over de inrichting van de golfbaan niet nagekomen worden.

Met een bestemmingsplan alleen kom je er niet.

Tot slot:

Wij willen een vrijwillige MER! Deze opdracht uit de 16 juni aangenomen motie wordt in het huidige voorstel niet goed uitgewerkt. Graag duidelijkheid over dit punt!!

Amersfoort zal straks de primeur krijgen voor een nieuw waarschuwingsbord: OPENBAAR WANDELPAD. PAS OP: LEVENSGEVAARLIJK!!

De SP acht zo’n bord zeker nodig om ongelukken te voorkomen, wanneer na deze avond de golfbaan er toch mag komen!

U bent hier