h

Antwoord op vragen noodlokalen Amersfoort-Zuid

16 augustus 2009

Antwoord op vragen noodlokalen Amersfoort-Zuid

Het college heeft de vragen, (zie: nieuwsbericht) van SP raadslid Geert Groeneveld over het plaatsen van noodlokalen op het trapveldje van Beetslaan, beantwoord.

Hieronder volgt de beantwoording hiervan.

Toelichting door SP

Op 30 juni heeft het College besloten om 6 noodlokalen te plaatsen op het trapveldje aan de Beetslaan. Deze noodlokalen worden geplaatst om huisvesting te bieden aan 5 groepen kinderen van de Joost van den Vondelschool welke dit schooljaar waren gehuisvest op de dislocatie Johan van Oldenbarnevelt.
De kinderen kunnen niet meer terecht op de huidige dislocatie aangezien het Johan van Oldenbarnevelt een `onverwachte` groei kent van leerlingen en zelf de lokalen nodig heeft. Liever had de SP de plaatsing van de noodlokalen in een ronde besproken. Dit is helaas niet mogelijk aangezien het nu reces is.

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

Vraag 1
Volgens informatie op de site van het Johan van Oldenbarnevelt(JVO) moeten leerlingen voor het nieuwe schooljaar voor 1 april worden aangemeld. U was kort na de insluitingstermijn op de hoogte dat er met grote waarschijnlijkheid een capaciteitsprobleem zou ontstaan door dat er meer aanmeldingen waren voor het JVO dan normaal. Het lijkt er op dat u pas na de officiële brief d.d. 29 mei van het JVO met de melding dat er geen plek was in het nieuwe schooljaar voor de kinderen van de Joost van den Vondel(JvdV) bent gaan werken aan de ontstane problematiek. Mogelijk heeft u bijna 2 belangrijke maanden in tijd laten liggen om de lokalenproblematiek aan te pakken. Klopt deze aanname, zo nee, wanneer heeft u de lokalenproblematiek bij de horens gepakt en wat heeft u wanneer gedaan(graag een tijdslijn)

Antwoord 1
Deze aanname klopt niet. Begin 2009 heeft het bovenschools management op een vraag van de gemeente laten weten dat zij weliswaar enige groei van het aantal leerlingen verwacht, maar niet zodanig dat dit per 1 augustus 2009 tot vertrek van de Joost van den Vondelschool aanleiding zou geven. Het schoolbestuur heeft voor 1 februari 2009 (de wettelijke termijn) dan ook geen aanvraag ingediend voor uitbreiding. In april 2009 heeft de Onderwijsgroep Amersfoort in een overleg over capaciteitsverdeling laten weten dat de toename van leerlingen aan het gymnasium niet meer dan gebruikelijk was. Na sluiting van de inschrijftermijn heeft de Onderwijsgroep bij brief van 29 mei de gemeente laten weten dat de toename zodanig was dat er geen mogelijkheid meer was voor inwoning door de Joost van den Vondelschool.
In eerste instantie is toch nagegaan of er nog een mogelijkheid bestaat voor de Joost van den Vondelschool om (deels) gebruik te blijven maken van het gymnasium. Ook is contact gelegd met ROC Midden-Nederland om na te gaan of zij ons behulpzaam konden zijn bij een oplossing (Bisschopsweg/ Kapelweg). Omdat noch het één noch het ander mogelijk was, hebben wij vervolgens een zoekopdracht voor locaties uitgezet. Deze zoekopdracht heeft op 25 juni geresulteerd in de keuze voor de Beetslaan als tijdelijke oplossing voor de Joost van den Vondelschool. De betrokkenen en omwonenden zijn op 25 juni schriftelijk geïnformeerd en op 26 juni is een persbericht uitgegaan.

Vraag 2
In uw eigen Q&A geeft u aan dat 3 van de 6 lokalen in het JVO welke gebruikt werden door de JvdV ARBO technisch niet meer gebruikt kunnen worden. Was dit ook een verrassing welke u pas op 29 mei heeft gehoord. Zo nee, wanneer was u op de hoogte dat deze lokalen om ARBO technische redenen niet meer konden worden gebruikt en wat is de reden dat u hier dan niet eerder dan 29 mei actie op bent gaan ondernemen.

Antwoord 2
Het is niet zo dat de lokalen die de Joost van den Vondelschool in gebruik had in het gymnasium arbo-technisch niet in orde zijn.
Het gymnasium heeft drie lokalen nodig i.v.m. toename van leerlingen en daarnaast twee lokalen als vervanging van andere ruimten in het gebouw die niet langer verantwoord gebruikt kunnen worden voor het onderwijs in verband met arbo- en veiligheidseisen. In een gesprek met de gemeente op 6 juli jl. heeft de schoolleiding van het gymnasium bovenstaande gemeld.

Vraag 3
U stelt dat er op de van Beetslocatie 125 leerlingen komen in 5 groepen. Volgens onze informatie zullen dit ongeveer 150 leerlingen zijn, namelijk 30 leerling per klas. Wilt u aangeven hoeveel kinderen er maximaal geplaatst kunnen worden op de Beetslocatie.

Antwoord 3
Ten behoeve van de Joost van den Vondelschool worden 6 tijdelijke lokalen geplaatst. Eén lokaal wordt ingericht als nevenruimte, de andere lokalen als leslokaal. De Joost van den Vondelschool heeft aangegeven dat de groepen 4 en 5, in totaal 120 kinderen, gebruik gaan maken van de tijdelijke locatie. Er mogen maximaal 33 kinderen per lokaal gehuisvest worden.

Vraag 4
Tijdens de bijeenkomst van 9 juli van de gemeente met de ouders, waarbij ondergetekende aanwezig was, werd door de verkeersambtenaar verteld dat er geen verkeerskundig onderzoek nodig was om te bekijken of en zo ja welke verkeerskundige maatregelen nodig zijn om de verkeersveiligheid rondom de vele scholen die er in het gebied zitten rondom de Beetslaan. Het argument wat werd gegeven was dat het om een gevoel van verkeersonveiligheid ging en niet om daadwerkelijke verkeersonveiligheid in deze buurt. Er zijn namelijk geen echte ongelukken gebeurd. Ondanks het aangeven van de ouders dat er dagelijks vele bijna ongelukken gebeuren reageerde de ambtenaar weinig sensitief met de opmerking dat het om een gevoel ging. Ook in de brief van het College van 16 juli jl. aan ouders en omwonenden wordt met een negatieve ondertoon op de reacties van de ouders over de verkeersonveiligheid gereageerd. Is het College het met de vragensteller eens dat als het over inspraak, invloed en het serieus nemen van burgers op het gemeentelijk beleid gaat, de toon de muziek maakt. Zo ja, bent u het dan eens met de SP dat de toon van een aantal ambtenaren op de bijeenkomst van 9 juli en de brief van 16 juli een negatieve invloed heeft op het gevoel van burgers dat zij serieus worden genomen.

Antwoord 4
Toonzetting is belangrijk. De betrokken ambtenaren hebben een zo goed en duidelijk mogelijke toelichting op de situatie te geven. Niet alle antwoorden leidden tot tevredenheid bij de aanwezigen.
Dat is begrijpelijk omdat in dit gebied, waar al veel verkeersbewegingen zijn, de druk en daarmee de overlast en gevoel van onveiligheid voor bewoners en verkeersdeelnemers zal toenemen.

Vraag 5
In de brief van 16 juli geeft het College aan dat alsnog, onder druk van de ouders, 3VO Veilig Verkeer Nederland om advies wordt gevraagd. Is dit advies, na overleg met de betrokken scholen en ouders, bindend.

Antwoord 5
Het is niet onze bedoeling om een onafhankelijk advies te vragen. We gaan samen met de direct betrokkenen bekijken hoe we het beste om kunnen gaan met de verkeersituatie. Dit moet leiden tot concrete voorstellen en afspraken die uitgevoerd gaan worden.

Vraag 6
Een groot aantal ouders en bewoners waren zeer teleurgesteld dat er niemand van het College aanwezig was op de bijeenkomst van 9 juli. Wat was de reden dat er geen collegelid aanwezig was op de bijeenkomst.

Antwoord 6
Het College was verhinderd. Wij waren van mening dat de betrokken ambtenaren de situatie goed konden toelichten.

Vraag 7
Er zijn veel argumenten te benoemen tegen de plaatsing van noodlokalen aan de Beetslaan. Denk daarbij een grote leerlingen concentratie in een klein gebied, verkeersveiligheid, opofferen van een veel gebruikt speelveld, etc. Ouders en bewoners voelen zich door de urgentie van het vinden van een oplossing voor de JvdV voor het blok gezet. Zij voelen ook aan dat de tijdelijke lokalen aan de Beetslaan komen. Tijdens de bijeenkomst van 9 juli hebben zij gevraagd of het mogelijk was om in het komend jaar te onderzoeken of het mogelijk is om de lokalen op een beter passende locatie te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Lichtenberg terrein o.i.d. De betrokkene ambtenaar hield dit nog al af, vanwege de mogelijke kosten. Bij deze vraagt de SP een berekening de kosten van een mogelijke verplaatsing van de lokalen de Beetslaan naar een andere locatie.

Antwoord 7
De tijdelijke huisvesting blijft er zo kort als mogelijk staan.
In het kader van het plan dat we dit najaar gaan ontwikkelen zullen we aangeven hoe lang de tijdelijke huisvesting aan de Beetslaan nodig zal zijn. We zullen dan ook bekijken of een verplaatsing naar een andere tijdelijke locatie zinvol is. Op dat moment zullen we de kosten in beeld brengen om die in een afweging mee te nemen. We weten nu de precieze kosten van een eventuele verplaatsing niet. Wat we er over kunnen zeggen is dat de kosten niet verwaarloosbaar zijn.

Vraag 8
Op de website van de gemeente Amersfoort wordt aangegeven dat de huisvesting van scholen in Amersfoort Zuid complex is. Er is weinig vrije ruimte beschikbaar om de groei van het aantal schoolkinderen op te vangen in het gebied. Toch is voor de groeiende behoefte aan onderwijshuisvesting een structurele oplossing nodig. Dat is de reden dat er gestart wordt om een huisvestingsplan te maken voor Amersfoort Zuid. Hoe kan het toch dat de gemeente zich elke keer laat verrassen door op incidenten lijkende gebeurtenissen die toch structureel van aard blijken te zijn zijn. Bent u het met de conclusie eens dat de gemeente niets heeft geleerd uit de periode van de Basis is Boos in 2004.

Atnwoord 8
In de stad als geheel is voldoende capaciteit beschikbaar, zowel in het primair-, speciaal- en voortgezet onderwijs. Het niveau waarop zich fricties voordoen tussen de vraag naar en het aanbod aan lokalen ligt doorgaans op wijkniveau. Er zullen zich ondanks veelvuldig overleg met schoolbesturen en hulpmiddelen als prognoses altijd (onverwachte) ontwikkelingen (kunnen) blijven voordoen met als gevolg fluctuaties in leerlingaantallen in afwijking van prognoses. Voor een deel hangt dit samen met het zijn van groeistad en het optreden van (tussentijdse) wijzigingen in geplande woningbouwprojecten met als gevolg wijzigingen in bevolkingsopbouw en leerlingenstromen. Voor een ander deel hangt dit samen met zaken als de populariteit van een school en de voorkeuren van ouders op grond van bijvoorbeeld inspectierapporten over de kwaliteit van het onderwijs, het onderwijskundig concept of datgene wat een schoolteam uitstraalt. Het gevolg is dat ouders/ leerlingen op grond daarvan (tussentijds) besluiten van school te wisselen en/ of juist kiezen voor een bepaalde school. Om deze redenen zijn niet alle leerlingstromen en capaciteitsontwikkelingen op wijkniveau eenvoudig stuurbaar of te plannen zijn.

Vraag 9
Naast de problematiek van de huisvesting van scholen in Amersfoort Zuid, zijn er nog meer wijken in Amersfoort die al problemen hebben, dan wel krijgen met de huisvesting van de leerlingen. Wilt u een overzicht verstrekken van alle dislocaties per school(basis/voortgezet onderwijs) in Amersfoort op dit moment. Met daarbij SMART aangegeven hoe per school de problematiek van de dislocatie wordt opgelost. Daarnaast vraagt de SP een huisvestingsplan per wijk, over een voortschrijdende periode van 10 jaar, hoe de huisvesting van scholen zich zou moeten ontwikkelen om problemen zoals ooit in 2004 zijn ontstaan en nu, na nog geen 5 jaar later, weer aanwezig zijn in Amersfoort Zuid, te voorkomen.

Antwoord 9
We zullen een overzicht laten opstellen van alle dislocatie, per school, in Amersfoort.
Dislocaties zijn niet in alle gevallen problematisch. De verordening geeft de kaders aan. Het is niet altijd mogelijk schoolgebouwen mee te laten groeien met een toenemend en/of wisselend aantal leerlingen bijvoorbeeld als gevolg van veranderende populariteit van een bepaalde school of schooltype. De gebouwen en of locaties zijn niet altijd geschikt voor uitbreiding. In het overzicht zullen we laten aangeven welke dislocaties naar onze mening niet wenselijk zijn.
We zijn niet bereid een huisvestingsplan voor alle wijken te maken. Onderwijshuisvesting moet, ook volgens onze verordening, ruimer dan alleen op wijkniveau bekeken worden. Daarom is een huisvestingsplan per wijk niet zinvol. Daar waar problemen spelen zullen we adequate oplossingen zoeken. Op dit moment speelt de planning van voorzieningen in Vathorst, als gevolg van de vertraagde bevolkingstoename in dat deel van de stad, en de lokalenbehoefte in Amersfoort Zuid. Dit najaar komen we hiervoor met voorstellen.

U bent hier