h

Beleid rondom gokverslaving

27 september 2009

Beleid rondom gokverslaving

Krijco geeft op haar site aan dat zij een groot aantal preventieve middelen inzet om problematiek rondom gokverslaving te voorkomen. Zo werkt Krijco met een zogenaamde witte en zwarte lijst van mensen om deze te weren uit de gokhallen. De witte lijst bestaat uit mensen die zelf hebben aangegeven niet meer te willen gokken. De zwarte lijst bestaat uit mensen die op initiatief van Krijco niet meer in de gokhallen mogen komen.

Toch lijkt het er op dat dit preventief beleid mogelijk voor de Bühne is gemaakt. De SP heeft informatie ontvangen dat mensen die op de witte lijst staan of hebben gestaan en nog steeds onverantwoord gokken toch niet worden geweerd uit de gokhallen.
Het gaat dan om mensen die onder andere door het gokken zo in geldnood zijn geraakt dat zij uit hun huis worden gezet en hun privéleven een chaos is geworden.

Raadslid Geert Groeneveld stelde hierover de onderstaande vragen, waarop door B&W is geantwoord.

Vraag 1.
Heeft de gemeente regels ten aanzien van het voorkomen van gokverslaving opgenomen in de vergunning van Krijco om 2 gokhallen te mogen exploiteren. Zo ja, welke? Indien er geen regels zijn afgesproken in de vergunning, heeft de gemeente dan een convenant afgesloten waarin is afgesproken wat Krijco zou moeten doen om gokverslaving in de hand te houden.

Antwoord vraag 1.
Nee.

Vraag 2.
Krijco hanteert een aantal preventieve regels om gokverslaving in hun 2 gokhallen in de hand te houden. Zo wordt toegang tot de gokhallen toegestaan voor personen vanaf 21 jaar in plaats van de wettelijke 18 jaar. Daarnaast worden een witte- en een zwartelijst bij gehouden van
personen aan wie de toegang wordt ontzegd. Wordt door de gemeente (handhavend) gecontroleerd op deze preventieve regels. Zo nee, waarom niet.

Vraag 3.
Is het College op de hoogte hoeveel mensen op de witte en zwarte lijst staan van Krijco. Zo ja, hoeveel mensen staan er op welke lijst.

Vraag 4.
Is bij het College bekend dat Krijco mensen die op witte lijst staan of hebben gestaan en nog
steeds onverantwoord gokken worden toegelaten tot de gokhallen.

Vraag 5.
Welke problematiek moet een klant hebben voordat hij/zij op de zwarte lijst wordt geplaatst.

Antwoord vraag 2 t/m 5.
De in vraag 2 tot en met 5 aangehaalde preventieve regels vormen vrijwillig beleid van de ondernemer om bij te dragen aan het voorkomen van gokverslaving. Omdat het gaat om vrijwillig opgestelde regels voert de gemeente geen controle uit op deze regels. De invulling van de regels en de handhaving ervan is aan de ondernemer.
Het College wordt niet door de ondernemer geïnformeerd over hoeveel mensen op de witte en zwarte lijst staan noch of mensen die op de lijst(en) (hebben ge)staan alsnog toegelaten worden tot de gokhallen.

Vraag 6.
Hoe vaak worden exploitanten van gokautomaten gecontroleerd op het naleven van de
wettelijke regels.

Antwoord vraag 6.
Controle op het naleven van de wettelijke regels wordt namens de Minister van Justitie uitgevoerd door Verispect. Minimaal 1 keer per jaar worden amusementshallen bezocht door de controleurs van Verispect. Als zo’n controle door Verispect vragen oproept, nemen de controleurs contact op met de gemeente. Visa versa geldt dat als bij de gemeente ongeregeldheden of iets dergelijks bekend zouden zijn, zij dit meldt aan Verispect opdat deze informatie gebruikt kan worden bij de uitoefening van het toezicht.

Vraag 7.
Heeft het College inzicht in het aantal gokverslaafden in Amersfoort.

Antwoord vraag 7.
Het aantal gokverslaafden in Amersfoort dat behandeling zoekt bij de verslavingszorg is laag en redelijk stabiel.

In 1996 werd landelijk het aantal verslaafden geschat op 70.000, in 2005 op 40.000. Deze dalende trend is eveneens te herkennen in de landelijke cijfers van mensen die zich onder behandeling stellen bij de verslavingszorg: tussen 1997 en 2006 halveerde het aantal behandelde personen bijna. In totaal gaat het om 4% van het totaal aantal cliënten bij de verslavingszorg en in Amersfoort ligt dat rond de 3,5%. Als bron van verslaving is het daarmee één van de minst grote problemen. In 2006 behoorde Amersfoort, met 5 andere regio’s, tot de regio’s waar het minst aantal gokverslaafden in behandeling waren.

In Amersfoort is het aantal personen, dat zich bij Centrum Maliebaan onder behandeling stelde met gokverslaving als probleem als volgt:

Gokverslaving in: 2007, 2008, 2009
Primair probleem: 12, 11, 13
Secundair probleem: 8, 14, 16
Totaal: 20, 25, 29

Bovenstaande tabel geeft weer hoe veel personen in Amersfoort primair behandeld worden voor gokverslaving en hoeveel personen in eerste instantie voor een andere verslaving in behandeling zijn (alcohol, drugs of medicijnen) maar daarbij ook gokverslavingsproblemen hebben. Interpretatie van deze cijfers is, vanwege de geringe aantallen, moeilijk.

Overigens zijn kansspelautomaten slechts één van de zeven kansspelen die tot gokverslaving kunnen leiden. Actueel is de toename aan mogelijkheden om via internet deel te nemen aan gokspellen.

Vraag 8.
In de verordening speelautomatenhallen gemeente Amersfoort d.d. 18 juni 1999 wordt in artikel 2 aangegeven dat er maar voor 1 speelautomatenhal vergunning kan worden afgegeven in Amersfoort. Toch heeft Amersfoort 2 speelautomatenhallen. De Christen Unie heeft in
2006 al eerder vragen gesteld over de aanwezigheid van 2 speelautomatenhallen. U gaf toen als antwoord dat het College deze (juridische) omissie ging oplossen. Voor welke oplossing heeft u toen gekozen. Bestaat er op dit moment nog steeds een gedoogsituatie. Op welk
moment gaat de Gemeente zich houden aan zijn eigen regels namelijk 1 speelautomatenhal in Amersfoort.

Antwoord vraag 8.
Het doel is te komen tot één gokhal. Dit is de exploitant bekend. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid van een nieuwe gokhal op een nieuwe locatie. Deze komt dan in de plaats van de twee bestaande gokhallen. Het vinden van een geschikte locatie is niet eenvoudig en kost tijd. Vooralsnog wordt de huidige situatie gedoogd.

Vraag 9.
Hoeveel speelautomaten bevinden zich in Amersfoort en hoeveel daarvan zijn kansspelautomaten. Kunt aangeven of er een groei of daling was de afgelopen 5 jaar van speel/kansspelautomaten in Amersfoort.

Antwoord vraag 9.
In Amersfoort zijn circa 300 speelautomaten waarvan circa 200 gokautomaten en circa 100 behendigheidsautomaten. Er is geen sprake van een daling of stijging van dit aantal. Dit aantal is al jaren stabiel.

U bent hier