h

De Nieuwe woningnood, College laat huurders in de steek

22 september 2009

De Nieuwe woningnood, College laat huurders in de steek

Uit “Amersfoort in cijfers 2009” blijkt dat de sociale huurwoningmarkt in Amersfoort volkomen op slot zit. Uit de cijfers blijkt dat in 3 jaar tijd de wachttijd op een sociale huurwoning is opgelopen van een belachelijk lange wachttijd van 5 jaar naar nog een absurdere wachttijd van 7 jaar.

Volgens De SP Amersfoort is er al jaren sociale woningnood en spreekt dan ook van de nieuwe Woningnood. Door o.a. het vele slopen van sociale huurwoningen, Huur op Maat, verkoop, de crisis, etc., zal de vraag naar sociale huurwoningen snel toenemen en zal de slaagkans nog verder afnemen.
De SP Amersfoort vraagt dan ook aan het College over het hoe en waarom dat het zo mis heeft kunnen lopen op de sociale huurwoningmarkt in Amersfoort. Daarnaast vind de SP Amersfoort de situatie op de sociale huurwoningmarkt zo afschrikwekkend en ongewenst dat het per direct duidelijk moet worden of en wat het College gaat doen om daadwerkelijk een begin te maken op het gebied van huisvesting, met de titel van het Collegeprogramma “Amersfoort een stad waar iedereen telt”. Het College zet nu in op dure nieuwbouw voor de beter verdienenden en sloop van goedkope sociale woningbouw en beperkt terugbouwen van sociale woningbouw.

SP Raadslid Groeneveld is van mening dat mensen met een laag inkomen in de steek worden gelaten door dit College, ook mensen die van minder rond moeten komen recht hebben recht op een huis. Het roer moet om. Groeneveld is dan ook zeer benieuwd of het College met de SP van mening is dat er plannen moeten komen om de Nieuwe woningnood een halt toe te roepen.

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

1. In het boekje Amersfoort in cijfers 2009 wordt aangeven dat 10% van de nieuwbouw huur. Kunt u aangeven hoeveel van deze 10% sociale huur C. middelduur en dure huur is.
.
2. Kunt u aangeven hoeveel sociale woningbouwwoningen zijn gebouwd in Vathorst, opgesplitst in echte sociale huur- en sociale koopwoningen. Het gaat hier dan niet om de woningen die nu voorlopig bereikbaar zijn geworden door het tijdelijke huur op maat project.

3. Van hoeveel sociale huurwoningen is dit jaar de huur na vertrek van de huurder dusdanig verhoogd dat zij niet meer kunnen worden toegerekend aan de sociale woningbouwvoorraad

4. Hoeveel sociale huurwoningen van de woningbouwcorporaties zijn er dit jaar verkocht en hoeveel staan er nog op de nominatie om verkocht te worden.

5. Vanaf 2006 tot en met 2008 hebben de twee grote spelers in Amersfoort op sociale huurwoningmarkt, De Alliantie en Portaal, hun voorraad huurwoningen met 571 stuks verminderd dat is bijna 3% van de totale huurwoning voorraad in 3 jaar tijd. In dezelfde periode vermindert de slaagkans van een woningzoekende met 5%. Omgerekend in tijd moet een woningzoekende in plaats van vijf- jaar een belachelijke tijd van zes a zeven jaar wachten op een sociale huurwoning. Is er volgens u een relatie tussen het verminderen van de huurvoorraad en het oplopen van de wachttijd.

6.Indien u niet van mening bent dat het verminderen van de huurvoorraad verantwoordelijk is voor het gigantisch oplopen van de wachttijden, waar komt het dan door. Is dat dan Huur op Maat, een plotselinge aanloop van scheefwoners, sloop, of iets anders. Graag een analyse.

7. Wat vindt het College een acceptabele wachttijd voor een sociale huurwoning. Graag een concreet antwoord.
.
8. Bent u het met de SP eens dat we in Amersfoort kunnen spreken van een nieuwe woningnood, dat dit onacceptabel is en er per direct maatregelen moeten worden genomen om het verminderen van de slaagkans te stoppen en juist in moeten zetten om de slaagkans te verhogen. Oplossingen kunnen zijn het minder slopen van sociale huurwoningen en in plaats daarvan te kiezen voor renovatie. Stoppen met het verstoppende systeem van Huur op Maat. Minder verkoop van sociale huur woningen. Het meer bouwen van sociale huurwoningen. Kunt u zich vinden in één of meerdere oplossingen die genoemd zijn. Zo niet, waarom niet en hebt u een alternatief om de oplopende wachttijden te keren. Bent u bereid om snel met de Alliantie en Portaal om de tafel te gaan zitten om een doe programma in elkaar te zetten met de ambitie de slaagkans op korte termijn niet verder op te laten lopen en op middellange termijn de slaagkans te verhogen naar 25%.

9. Het aantal mensen dat zich heeft ingeschreven als woningzoekende is in drie jaar met bijna 3000 gestegen. Absoluut gezien waren er in 2008 meer actief woningzoekenden(7499) dan in 2006 (6832). Bekeken op percentage is 2008 gelijk aan 2006, namelijk 31% actief woningzoekenden. Als je je oor te luister legt in de stad hoor je dat jonge mensen zich direct inschrijven als woningzoekende als ze 18 jaar zijn geworden om inschrijfduur op te bouwen. Als ze dan hun studie hebben afgerond en het ouderlijk huis willen verlaten hoeven ze geen lange 7 jaar maar zo’n 2 a 3 jaar te wachten op een huurwoning. Kunt u aangeven hoe de leeftijdsopbouw is van de woningzoekenden en of de laatste 4 jaar een trend is aan te geven dat steeds meer mensen zich op jongere leeftijd inschrijven.

10. De geldcrisis heeft grote gevolgen voor bijna iedereen. Veel gevolgen van de problemen die de geldcrisis heeft veroorzaakt moeten nog komen en zullen ook nog lang na ijlen. Door de geldcrisis zal er meer vraag komen naar sociale huurwoningen. Dit komt o.a. dat mensen door ontslag hun hypotheken niet meer kunnen betalen en gedwongen hun huis moeten verkopen. Banken verstrekken, zeker aan starters, geen hypotheken meer. “Jongeren” tot 27 jaar gaan, als het aan deze regering ligt, nog langer een tijdelijk contract krijgen, maximaal 34 jaar in plaats van de huidige 3 jaar, waardoor jongeren geen hypotheek kunnen krijgen. Bent u bereid een analyse te maken welke gevolgen de crisis heeft voor de sociale (huur) woningmarkt in Amersfoort en deze analyse minimaal 2 maanden voor het vaststellen van de woonvisie aan de raad te verstrekken.

Geert Groeneveld
SP Fractie

U bent hier