h

SP twijfelt aan spaarlampinzameling

1 oktober 2009

SP twijfelt aan spaarlampinzameling

Eind augustus heeft de gemeente de schriftelijke vragen van de SP over spaarlampen beantwoord. De SP heeft naar aanleiding van de beantwoording nog een aantal aanvullende vragen gesteld.

De vragen gaan met name over de 100 % recycling, welk resultaat de gemeente Amersfoort zegt te halen. De SP heeft daar haar twijfels bij,
vooral omdat de organisatie van lampen-recyclaars LightRec regelmatig de noodklok luidt. Vorige jaar sprak LightRec van een milieuramp als niet meer afgedankte spaarlampen zouden worden ingeleverd. In mei van dit jaar heeft LightRec zelf een onderzoek laten verrichten naar de inlevering van spaarlampen. LightRec constateert dat nog steeds 53 % van de spaarlampen niet in de gewenste recyclekanalen(milieustraat/winkelier/chemobox) terechtkomen.
Volgens LightRec verdwijnt 39 % in de gewone afvalbak, 15 % in de glasbak en slechts 1 % wordt via chemisch afval afgevoerd.

In een artikel in NRC/Hnadelsblad van 6 september komt het Belgische ingenieursbureau Vito tot de conclusie dat slechts 20 % van de spaarlampen in Nederland wordt ingeleverd. Vito voerde in opdracht van de Europese Commissie een breed onderzoek uit naar het rendement en levensyclus van allerlei lampen.
Alarmerende berichten zou je zeggen, maar de gemeente Amersfoort reageert droog dat zij het probleem niet herkent, omdat we het beter doen dan landelijk. En wellicht is door LightRec een onjuiste inschatting gemaakt van de hoeveelheid te verwachten afgedankte lampen.

U bent hier