h

Verkiezingskoorts ontneemt VVD zicht op werkelijkheid met haar keuze voor onbesuisde en onrechtvaardige uitkeringsingreep!

31 december 2009

Verkiezingskoorts ontneemt VVD zicht op werkelijkheid met haar keuze voor onbesuisde en onrechtvaardige uitkeringsingreep!

De VVD in Amersfoort wil van mensen zonder de nederlandse nationaliteit de bijstandsuitkeringen verlagen als blijkt dat zij de nederlandse taal niet voldoende beheersen (zie Stad Amersfoort; 28/12/2009).

Iedereen die deel uitmaakt van de nederlandse samenleving dient zich het nederlands eigen te maken, in woord en geschrift. Dat is het standpunt van de SP. Ook is zij van mening dat een vrijblijvende aanpak van mensen die zich niet inspannen om de taal te leren, dan wel in te burgeren, misplaatst is. Immers, mensen die zich om uiteenlopende redenen verzetten tegen hun integratieproces, dragen bij aan sociale ontwrichting, maar doen wel een beroep op de samenleving om in hun levensonderhoud te voorzien als zij dat zelf niet kunnen.

De SP is van mening dat de oplossing gezocht moet worden in maatwerk. Het gaat er om of een aanpak werkt. Een aanpak die effect heeft en bovendien rechtvaardig is, zal het meeste resultaat op lange termijn te zien geven. Wie veertig jaar geleden als analfabeet naar Nederland kwam, zich van de nederlandse overheid jarenlang mocht redden zonder nederlands te begrijpen en niet van huis uit gestimuleerd werd om zich te ontwikkelen, behoeft een volstrekt andere aanpak dan een jongere met aanzienlijk meer ontwikkelingsmogelijkheden. Ook het vermogen om in te zien wat er nodig is om zelf sociaal en economisch weerbaar te zijn is beslist niet bij iedereen in gelijke mate ontwikkeld.

Er moet dus strijd geleverd worden om deze beperkingen tegen te gaan! Gericht onderwijs, goedkoop wonen en betaalbare zorg zijn daarbij ook van groot belang. Want wie tot over z’n oren in de problemen zit kan zich niet goed ontplooien.

De overheid, dus ook de gemeente Amersfoort, moet allereerst mensen krachtiger overtuigen van de noodzaak om de taal te leren en verder in te burgeren, want wie wil kan meer! Wie dan niet wil behoort een dwingend aanbod te krijgen dat recht doet aan de individuele mogelijkheden. Sancties kunnen dan een uiterste konsekwentie zijn.

Maar wie ongenuanceerd, zonder maatwerk te leveren, uitkeringen van zwakkeren aanpakt op grond van hun taalachterstand, jaagt mensen dieper in de financiele ellende. Sociale ontwrichting en dus stagnerende integratie zijn dan het gevolg!

Wie zo stemmen wil pakken laat mensen zakken!

U bent hier