h

GEMEENTE AMERSFOORT HOUDT NU OOK VOETGANGERSGEBIEDEN BIJ DE NS-STATIONS SNEEUWVRIJ N.A.V. VRAGEN SP!

14 januari 2010

GEMEENTE AMERSFOORT HOUDT NU OOK VOETGANGERSGEBIEDEN BIJ DE NS-STATIONS SNEEUWVRIJ N.A.V. VRAGEN SP!

Op 21 december jl. stelde SP-gemeenteraadslid Geert Groeneveld vragen aan B&W over de, op dat moment, niet sneeuwvrije voetgangersgebieden rondom de drie Amersfoortse stations. De doorgang van reizigers, die gebruik maakten van het openbaar vervoer, werd daardoor ernstig belemmerd.

In haar schriftelijke reactie van 12 januari j.l. heeft B&W aangegeven in de vragen van de SP-er aanleiding te zien om het sneeuwvrij maken van deze voetgangersgebieden prioriteit te geven.

De SP is van mening dat deze noodzakelijke beleidsaanpassing leidt tot een betere en vooral veiliger toegang tot het openbaar vervoer voor grote groepen reizigers, ouderen en gehandicapten in het bijzonder.

Voor aanvullende informatie of vragen kunt u contact opnemen met SP-gemeenteraadslid Geert Groeneveld tel.: 06-29598628.

De vragen van Geert Groeneveld en het antwoord van het College:

Het Stationsplein van Amersfoort CS is een belangrijke schakel in de openbaar vervoer keten. Duizenden mensen stappen hier over van de fiets en bus op de trein en andersom. De SP is dan ook zeer verbaasd dat op het Stationsplein, zowel bij het voetgangers-, fietsgebied en busstation, geen sneeuw wordt geruimd. Ook de stationsgebieden bij Amersfoort Schothorst en Amersfoort Vathorst laten het zelfde beeld van sneeuwchaos zien. Door het Stationsplein en de andere stationsgebieden, naast de fietsen chaos, ook nog op deze manier te laten verwaarlozen, laat het College zien geen prioriteit te leggen bij het Openbaar Vervoer.

Vraag 1:
Bent u het met de SP fractie eens dat een goed begaanbaar Stationsplein/stationsgebied van groot belang is voor een goed en bereikbaar openbaar vervoer.

Antwoord 1:
Ja, wij zijn het met deze stelling eens.

Vraag 2:
Wat is de reden dat u het Stationsplein van Amersfoort CS, busstation, voetgangers- en fietsgebied niet sneeuwvrij maakt.

Antwoord 2:
In het gladheidbestrijdingsplan ligt de eerste zorg in de gladheidbestrijding bij de hoofdroutes van auto- en fietsverkeer en maatschappelijke voorzieningen (wegen bij winkelcentra en verzorgingshuizen). Het busstation is in de hoofdroutes van de strooiroutes opgenomen. De op- en uitstapplaatsen zijn eveneens opgenomen in de gladheidbestrijding. Naar aanleiding van uw vragen zijn de voetgangersgebieden van de NS-stations aan de lijst maatschappelijke voorzieningen toegevoegd. Hier worden de loopstroken zoveel mogelijk sneeuw- en ijsvrij gehouden.

Vraag 3:
Vindt u het acceptabel dat het Stationsgebied niet sneeuwvrij wordt gemaakt, zo nee, bent u dan van plan om voortaan het gebied zo goed als mogelijk is sneeuwvrij te maken/houden.

Antwoord 3:
Het is niet gewenst dat er bij de NS-stations in zijn geheel niet wordt gestrooid of sneeuw geruimd. Zoals bij vraag 2 is geantwoord, ligt de prioriteit bij de hoofdroutes van auto- en fietsverkeer en maatschappelijke voorzieningen en is het voetgangersgebied bij de NS-stations inmiddels aan deze lijst toegevoegd. Overigens zijn de fietspaden en hoofdroutes bij het station wel steeds gestrooid. Door de aanhoudende sneeuwval tijdens de eerste dagen van de sneeuwval had het sneeuwruimen ondanks intensief strooien weinig effect.

Daarom is de hoogste prioriteit gegeven aan de hoofdroutes (wegen en fietspaden) om de veiligheid desondanks te kunnen waarborgen.

Vraag 4:
Voetgangers- en fietsgebieden in de omgeving van de Stations Amersfoort Schothorst en Amersfoort Vathorst worden ook niet sneeuwvrij gehouden, waarom niet.

Antwoord 4:
Zoals in vraag 2 is geantwoord, worden in eerste instantie de hoofdwegen en hoofdfietspaden en maatschappelijke voorzieningen aangepakt, daarna andere belangrijke straten, wegen en pleinen. In het draaiboek van de winterdienst wordt vanaf nu de gladheidbestrijding bij stations specifieker opgenomen. Wij evalueren jaarlijks de gladheidbestrijding. Hierbij kijken we naar de routes, eventuele uitbreiding hiervan en de kosten van de gladheidsbestrijding.

Vraag 5:
Vindt u het acceptabel dat de stations Amersfoort Schothorst en Amersfoort Vathorst niet sneeuwvrij wordt gemaakt, zo nee, bent u dan van plan om voortaan het gebied zo goed als mogelijk is sneeuwvrij te maken/houden.

Antwoord 5:
Zie hiervoor het antwoord op vraag 3.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier