h

Amersfoort betaalt onder minimum loon!

31 oktober 2010

Amersfoort betaalt onder minimum loon!

De regering heeft de wettelijke ruimte heeft vastgesteld voor gemeentes die willen starten met de zogenoemde pilot loondispensatie. Deze wettelijke kaders maken het mogelijk om mensen met een bijstandsuitkering of mensen in de sociale werkvoorziening te verplichten om onder het wettelijk minimumloon te gaan werken. Zij ontvangen dan een aanvulling op dat loon van de gemeente. Amersfoort heeft zich (helaas!) hiervoor aangemeld. Maar hier is iets geks aan de hand: de gemeente vult niet aan tot het minimumloon.

Dit betekent dat mensen in de WSW en de bijstand in het voortaan onder het minimumloon betaald kunnen worden, als ze de pech hebben in deze pilot terecht te komen. De SP vind dit schandalig! Tevens worden er geen nieuwe banen gecreeerd, maar bestaande jobs. Werknemers die solliciteren naar een baan op minimumloonniveau moeten het opnemen tegen mensen die domweg minder betaald krijgen.

Straks treffen we in een supermarkt twee caissières naast elkaar aan, waarvan de één het minimumloon ontvangt en de ander een aanmerkelijk lager salaris.De cassiere die minder dan het minimumloon betaald krijgt, die bouwt ook nog eens geen pensioenrechten op. Deze pilot loopt tot eind 2012. Nergens is er vastgelegd wanneer deze pilot als geslaagd moet worden omschreven. Hij is dus altijd geslaagd!

Deze pilot pleegt in feite twee CAO-moorden. Die op de CAO van de SW-bedrijven en op die van de sector waar de mensen te werk worden gesteld. Al met al voldoende argumenten om, met onmiddellijke ingang, onze medewerking aan deze pilot te beëindigen. Stop de CAO-moord! Stop de uitholling van het wettelijk minimumloon en zeg nee tegen deze pilot!

zie ook besluitlijst gemeente

http://www.armoedewerktniet.nl/

U bent hier