h

SP voorstander groot sportevenement met als voorbeeld de Marathon

31 oktober 2010

SP voorstander groot sportevenement met als voorbeeld de Marathon

De SP is best voorstander van een groot sportevenement. Maar als hij er komt, moet dit aansluiten bij breedtesportactiviteiten die al in Amersfoort plaats vinden en moet tevens de deelname van veel minder geoefende sporters mogelijk zijn. Bij de marathon Amersfoort 750 waren heel veel Amerfoorters betrokken. Het was een sportevenement van en voor iedereen. Dat is wat de SP zou willen. Deelname aan zo’n evenement moet ook niet met grote barrières gepaard gaan of alleen open staan voor diegenen die de sport al beoefenen. Voor een marathon is enthousiasme, een tijdje trainen en goede schoenen al voldoende. Laagdrempelige deelname, daar gaat het om.

In het coalitieakkoord ‘Verbonden, Slagvaardig, Duurzaam’ staat dat een topsportevenement in Amersfoort gepast is. Onlangs presenteerde wethouder Stoelinga van Sport een voorstel voor topsportevenementen.
Eigenlijk ziet de SP zo’n evenement voornamelijk als een middel om sporten te promoten. Dat bij allerlei bedrijven en instellingen groepen mensen samen gingen trainen is toch fantastisch? En dat alle leeftijden meededen toch ook? Hier kan geen enkele campagne tegen dik worden en voor meer bewegen tegen op!
Maar door onder de vlag van een grootschalig sportevenement ook topsportevenementen mogelijk te maken, gaat ons te ver. Hier zit een flinke adder onder het gras ten gevolge van topsportactiviteiten. Laat deze maar betaald en georganiseerd worden door bedrijfsleven en dergelijke. En wat wij zeker niet willen is dat sportactiviteiten voornamelijk dienen ter promotie van de stad; als Citymarketingsinstrument!

financieel

Op budgetten voor sportstimulering in de wijk mag niet worden gekort. Door wijksport bijvoorbeeld te koppelen aan het meedoen aan een grootschalig sportevenement heb je juist veel meer waar en veel meer gezondheid voor je geld. Verder bevordert wijksport de integratie van diverse bevolkingsgroepen
De SP is voor handhaving van de huidige subsidieregeling Bijzondere Evenementen: van 53.000 euro profiteren 22 sportverenigingen. Ook binnen de breedtesporten zelf, moet er aandacht blijven voor het kunnen doorgroeien naar topsport. Aandacht voor stimulansen om uit te blinken binnen je eigen sport moeten we niet verwaarlozen. In het nieuwe voorstel blijft hiervoor maar 25.000 over.
Het huidig budget algemene sportstimulering is het grootst, maar helaas ook het vaagst uitgewerkt in het voorstel.

U bent hier