h

Afbraak beschaving

2 november 2010

Afbraak beschaving

WARMEN AAN DE ASFALTMACHINES
Het wordt koud in Amersfoort, niet vanwege de komende winter maar door de bezuinigingen die dit College voorstelt. Dit College zet scherp in op afbraak van de beschaving. Als het aan dit College kunnen mensen met een laag inkomen zich alleen nog warmen aan de asfaltmachines die de west tangent aanleggen. Worden wijk en buurtvoorzieningen gesloten en kaalslag gepleegd in de sociale ondersteuning. Het voorgestelde bezuinigingskader van dit College doet aan doemdenken en zorgt voor angst onder de inwoners en instellingen van Amersfoort. Met deze woorden zette fractievoorzitter Geert Groeneveld de toon tegen de bezuinigingsvoorstellen van het college.

,,Bijzonder is de rol van de BPA in het nieuwe college. Nog geen tien maanden geleden was zij van mening dat 20 miljoen bezuinigen te veel was en zeker niet op wijkwelzijn en sociaal. Nu gaat de BPA akkoord met deze bezuinigingen en dus akkoord met de afbraak van sociaal Amersfoort. De SP is geen draaikont en blijft van mening dat de bezuiniging van 20 miljoen euro niet noodzakelijk is, omdat de groei van het gemeentefonds gelijke tred houdt met de groei van de rijksbegroting. Daarom wil de SP maximaal 12 miljoen bezuinigen.

Maar ook de andere partijen in de coalitie zetten in op afbraak. Deze coalitie heeft een mooie zin bedacht, namelijk van vangnet naar trampoline. Het idee lijkt te zijn dat mensen lui in het vangnet liggen en door middel van de trampoline een schop onder de kont moeten hebben om in beweging te komen. ONZIN. De mensen die het al het slecht hebben worden dubbel gepakt. Eerst door het nieuwe kabinet en dan doet deze rechts in het kwadraat coalitie daar nog eens stapje boven op: namelijk door een verminderde inzet op inkomensondersteuning. College zeg gewoon waar het op staat en verschuil u niet achter woorden: namelijk dat de inzet is om mensen met een bijstandsuitkering minder geld te geven. Uitroken zullen wij deze nietsnutten lijkt u te denken. Voorzitter de SP zal hierover een amendement indienen om de rechtse hobby, het uitsluiten van mensen aan de onderkant van de samenleving, te voorkomen.

Rechtse hobby's

Uitermate duidelijk is ook geworden dat er meer rechtse hobby´s door deze Coalitie worden uitgeoefend. Zo wordt het gratis OV 65+ om zeep geholpen, wordt ook door het schrappen van de gratis 65+ bus direct driehonderdduizend euro bezuinigd op OV, terwijl er miljoenen worden vrijgemaakt voor asfalt zoals de West Tangent dwars door het bos Birkhoven.

Het College heeft aan alle instellingen, die meer dan 10.000 euro subsidie krijgen, gevraagd met bezuinigingsvoorstellen te komen van 25 % van het budget.
Kijkt het College ook kritisch kijken naar haar eigen Collegeprogramma. Niets is minder waar, miljoenen worden al voor de grote bezuinigingen van start gaan overal vandaan geschraapt, miljoenen die je ook in kunt zetten om bezuinigingen te voorkomen of af te vlakken. College de SP roept u op leiderschap en lef te tonen en met 25% bezuinigingsvoorstellen te komen op het eigen collegeprogramma.

In drie minuten kan je niet alles kwijt over de begroting en het bezuinigingskader , zeker niet als deze de titel zou moeten dragen `afbraak van de Amersfoortse beschaving`. Toch nog één opvallend punt. 27 Oktober is Amersfoort als eerste gemeente benoemd tot ambassadeur voor werkende mantelzorgers. Ik vind dat moedig aangezien dit College voornemens is minimal 20% te korten op het budget van mantelzorgorganisaties als Ravelijn en Matchpoint. Ik ben benieuwd hoe dit College zich geloofwaardig staande kan houden als ambassadeur Mantelzorg terwijl in Amersfoort met de afbraak is begonnen.

Voorzitter, voor de SP is nog duidelijker geworden wat we al wisten, deze coalitie is rechts in het kwadraat en zet met het voorliggende bezuinigingskader in op Afbraak van de Amersfoortse sociale beschaving. Wat in jaren zorgvuldig is opgebouwd, het onderhoud van de stad, wijkwerk en welzijn, werk en inkomen worden in nog geen 4 jaar afgebroken. De SP strijdt voor behoud van wat in jaren zorgvuldig is opgebouwd en toont zich solidair met de Amersfoorters die het juist nu hard nodig hebben.''

U bent hier