h

Schriftelijke vragen fractie SP

20 november 2010

Schriftelijke vragen fractie SP

De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Er zijn vragen gesteld naar de voortgang van “pilot werken naar vermogen/loondispensatie/betalen onder minimumloon”. Er zijn vragen gesteld over de voortgang van de veiligheid in de Weberstraat en in de De Ganskuijl. Ten slotte heeft de fractie vragen gesteld om de verloedering van sloopbuurten tegen te gaan.

Er zijn vragen gesteld naar de voortgang van “pilot werken naar vermogen/loondispensatie/betalen onder minimumloon”.
vragen betalen onder minimumloon
Er zijn vragen gesteld over de voortgang van de veiligheid in de Weberstraat en in de De Ganskuijl. De toenmalige burgermeester Van Vliet heeft toen diezelfde avond in het besluit de toezegging gedaan dat de rust voor het zomerreces in deze gebieden terug zal keren. De SP-fractie wil onder andere graag weten of de rust inmiddels is teruggekeerd in beide buurten en of de gemeente goed gebrui van de sociale functie van de wijkagent.
vragen veiligheid Weberstraat en Ganskuijl
Ten slotte heeft de fractie vragen gesteld om de verloedering van sloopbuurten tegen te gaan. In een aantal gebieden in Amersfoort worden woningen binnenkort gesloopt, dan wel zijn er plannen om dat te doen. De ervaring leert dat er veelal jaren overheen gaan voordat plannen om woningen te slopen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. In die tussentijd zetten woningcorporaties het onderhoud om financiële redenen op een laag pitje. Zij investeren liever niet meer in woningen die mogelijk op termijn toch gaan verdwijnen. Bewoners ervaren vervolgens de lasten van ernstige gebreken, slechte isolatie en andere vormen van verval. Dit leidt dan weer tot een groter verloop onder de huurders. Wie wil en kan verhuist ergens anders naar toe. Anderen, die zich niet altijd even sterk met de buurt verbonden voelen, nemen hun plaats in. Ook worden huurders van woningen die door "Amersfoort Vernieuwt" worden gesloopt soms geplaatst in woningen die later ook weer voor sloop in aanmerking komen. Een sterke band met de buurt wordt hier evenmin door bevorderd. Sociale verbanden verdwijnen, anonimiteit neemt toe en de kwaliteit van de woningen gaat achteruit. Is de gemeente zich wel voldoende bewust van dit proces? Bevordert de gemeente zelf het sociale leefklimaat in voldoende mate, door na het bekend worden van sloopplannen een samenhangend anti-verloederingsbeleid te voeren, specifiek bedoeld voor de met sloop bedreigde buurten?
vragen anti-verloedering sloopbuurten

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier