h

VÓÓR SOLIDARITEIT EN TÉGEN ARMOEDE EN TWEEDELING!

8 november 2010

VÓÓR SOLIDARITEIT EN TÉGEN ARMOEDE EN TWEEDELING!

De SP-fractie roept haar collega-raadsleden op morgenavond vóór solidariteit en tégen armoede en tweedeling te stemmen. Strikt genomen is armoede een politieke keuze. Een gemeentebestuur dat een ongeloofwaardig bezuinigingsbeleid laat betalen door inwoners, die het meest op ondersteuning zijn aangewezen, kiest welbewust voor armoede en tweedeling. Dat is geen solidariteit! Onze hele stad zal de gevolgen ondervinden als groepen mensen worden uitgesloten van het maatschappelijk verkeer.

Morgen komt het er op aan! Dan probeert het College van B&W van onze stad de gemeenteraad mee te krijgen met haar bezuinigingsplannen. Twintig tot vijfentwintig miljoen willen de dames en heren wethouders in deze raadsperiode bezuinigen. Ze hebben ook volstrekt duidelijk gemaakt waar ze die miljoenen willen halen. Bij Amersfoorters die afhankelijk zijn van zorg (WMO), inkomensondersteuning, leerlingenvervoer, peuterspeelzalen, gratis openbaar vervoer voor 65+ en wijkvoorzieningen.

De SP heeft haar antwoord klaar. Deze keuzes mogen wij niet maken en hoeven wij ook niet te maken! In de eerste plaats staat het helemaal niet vast dat er deze raadsperiode werkelijk twintig tot vijfentwintig miljoen bezuinigd moet worden. Vanaf 2012 houdt de groei van het gemeentefonds weer gelijke tred met de groei van de rijksbegroting. Daarnaast zijn de economische verwachtingen voor de komende jaren niet zo somber als de bedenkers van deze bezuinigingen ons willen laten geloven. Dit betekent dat Amersfoort op dit moment kan volstaan met bezuinigingen tot twaalf miljoen in deze raadsperiode. Een groot verschil ten opzichte van de plannen van B&W. Bovendien heeft deze coalitie van BPA, Groenlinks, D66, CDA en VVD reservepotjes gemaakt om geld te sparen voor de eigen hobby’s, die dan niet onder de bezuinigingsvoorstellen vallen. Één van die hobby’s is bijvoorbeeld het “Groene Beekdal”. Om het terrein van het huidige Sint Elisabeth Ziekenhuis niet te bebouwen en zo het Heiligenbergerbeekdal groen te houden naar een idee van Jacob van Campen (1596-1657) loopt Amersfoort een kleine twintig miljoen euro aan inkomsten mis! Zo bezien betalen uitkeringsgerechtigden, mensen die afhankelijk zijn van zorg (WMO) en ouderen met alleen AOW een wel erg hoge prijs voor een vaag ideaal van iemand die driehonderdvijftig jaar geleden leefde… Natuurlijk wil de SP niet dat er groen wordt opgeofferd aan huizen. Maar uitsluitend op het terrein waar nu het ziekenhuis staat willen wij straks sociale woningbouw. Geen groenverlies dus ten opzichte van de huidige situatie, maar wel bijna twintig miljoen extra voor de stad. Tel uit je winst!

Overigens ziet dit College er geen been in om een westelijke ontsluitingsweg (Westtangent) dwars door bos Birkhoven te kwakken. Wie op een zondagmorgen wel eens door dit wonderschone bos loopt, ziet hoe intensief Amersfoorters er gebruik van maken. Een absurd idee dus, die Westtangent, waar de SP zich met hand en tand tegen zal verzetten!

Gemeenteraadsleden, er is een alternatief. Stem morgenavond vóór solidariteit en tégen armoede en tweedeling!

Namens de SP-fractie,
Ad Meijer

U bent hier