h

DE LAMME MAG DE BLINDE HELPEN

29 mei 2011

DE LAMME MAG DE BLINDE HELPEN

STOP DE BEZUINIGINGEN
''In Amersfoort mag de lamme de blinde helpen'' zo ziet het sociale hart van het Amersfoortse College er volgens fractievoorzitter Bets Beltman uit. Beltman doelt hiermee op het voorstel van de collegepartijen voor het instellen van een zogenaamd sociaal potje, dat een sigaar uit eigen doos is. ,,Deze drie ton is een grove onderschatting van de problemen waar mensen voor komen te staan door de bezuinigingen op de zorg en toeslagen voor minima. Maar het krankzinnige van dit voorstel is, dat het geld voor deze reserve juist wordt weggehaald bij “gereserveerde middelen voor minima en kwetsbare senioren”. En als dit niet voldoende is, mag de WMO-pot worden gebruikt!,'' aldus Beltman. Terwijl aan de andere kant de miljoenen die het college (VVD, CDA, D66, GoenLinks en CU) reserveert voor ‘haar eigen ambities’ onaangetast blijven.

De bliksemactie 'Stop de bezuinigingen' heeft zich met name gericht tegen het sluiten van de bibliotheken, ouderen- en wijkcentra en tegen bezuinigingen op het armoedebeleid en de zorg.

Beltman: ,,Wij wilden met deze kaartenactie de mensen zelf in staat stellen om hun stem te laten horen. Als fractie hebben wij bij de hoorzitting goed geluisterd naar de bezwaren van talrijke maatschappelijke organisaties die door de bezuinigingen getroffen worden. Zij vertegenwoordigen grote groepen mensen. Maar deze organisaties hebben daarnaast helaas noodgedwongen toch mee moeten werken aan het uitwerken van bezuinigingsvoorstellen binnen hun werkterrein.
De maakt, dat veel fracties uiteindelijk denken: ‘Zie je wel, er kan best op zorg en welzijn worden bezuinigd’. ‘’

De collegepartijen (VVD, CDA, GroenLinks, D66 en CU) vertolken deze gedachte het duidelijkst met hun voorstel voor het instellen van een sociale reserve. ‘Als we met een sociaal potje van 310.000 euro een paar scherpe kantjes van de maatregelen afhalen, komt alles in orde.............’

Beltman: ,,Deze drie ton is een grove onderschatting van de problemen waar mensen voor komen te staan door de bezuinigingen op de zorg en toeslagen voor minima. Maar het krankzinnige van dit voorstel is, dat het geld voor deze reserve juist wordt weggehaald bij “gereserveerde middelen voor minima en kwetsbare senioren” . En als dit niet voldoende is, mag de WMO-pot worden gebruikt!''
Beltman constateert dat het sociale hart van het College erop neer komt dat in Amersfoort de lamme de blinde mag helpen. Terwijl de miljoenen die het college reserveert voor ‘haar eigen ambities’ blijven onaangetast.

U bent hier