h

Verslag politiek café Woonzorgcentrum Sint Joseph, Achterveld

23 augustus 2012

Verslag politiek café Woonzorgcentrum Sint Joseph, Achterveld

Cateringmedewerksters van tehuis Sint Joseph

Op vrijdag 17 augustus 2012 werd in het Woonzorgcentrum Sint Joseph van Beweging 3.0 in Achterveld een politiek café georganiseerd.

Er waren 7 politieke partijen aanwezig: de SP, PvdA, Groen Links, Christen Unie, D’66, CDA en de VVD. Namens de SP was als spreker uitgenodigd Ad Meijer. Voor het ondersteunen van Ad, het folderen en ophangen van SP posters waren namens de SP Leusden aanwezig Wim van Leeuwen en René van der Pas.

Na een hartelijk ontvangst door de cateringmedewerksters van het tehuis Sint Joseph waren wij van de SP als eersten aanwezig om te beginnen met het inrichten van de kantine met SP folders, posters, boekjes en kranten.

Ook andere partijen deden ons voorbeeld volgen. Om de sfeer van het politiek café te verhogen was een gezellig jazzorkestje aanwezig. Voordat het politieke café begon gaf de debatleidster een korte toelichting over het te volgen programma van deze middag. Als eerste punt kreeg iedere politieke partij 5 minuten spreektijd (bijgehouden door een zandloper!) om haar visie kenbaar te maken.

Als één na laatste partij kreeg onze Ad Meijer de gelegenheid de visie van de SP naar voren te brengen. Aansluitend op het, merendeels oudere publiek, gaf Ad in een gloedvol betoog (hij was de enige spreker die ook zonder microfoon wenste te spreken!) aan dat de oude bestaande sociale betrokkenheid langzamerhand uit onze moderne samenleving is verdwenen. Met name in de jaren negentig, na de instorting van de communistische wereld en het einde van de Koude Oorlog, ontstond in onze samenleving een haast ongeremde hang naar neo-liberaal beleid waarin de vrije marktwerking als leidend werd ervaren.

Juist in deze tijd, waar als gevolg van het vrije liberaal denken, een enorme economische crisis is ontstaan, is er weer behoefte aan solidariteit en zorgen voor elkaar. Na afloop van Ad’s verhaal gaf de voorzitster van het debat aan, dat een meerderheid van de bewoners van Sint Joseph zich hier zeker achter konden scharen! Vervolgens werd door de voorzitster het onderwerp ouderenzorg naar voren gebracht, waarop de diverse partijen konden reageren.

In de pauze (voorzien van een hapje en drankje), kon het aanwezige publiek op papier een vraag aan een politieke partij stellen, welke na de pauze door de verschillende politieke sprekers beantwoord konden worden. Onder andere werd door een bewoner uit de zaal de vraag gesteld waarom het besluit is genomen de AOW pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar 67 jaar, dit terwijl er momenteel een groeiend aantal 45 plussers niet meer aan het werk komen.

Ad Meijer gaf namens de SP aan dat het juist erg tegenstrijdig is om juist in deze tijd van crisis en toenemende werkloosheid deze leeftijdsgrens te verhogen. Het zou juist beter zijn eerst te investeren in het stimuleren van arbeidsparticipatie onder oudere werknemers, voordat een besluit tot verhoging van de pensioenleeftijd te nemen!

Tenslotte nog even de vermelding dat wij een aanwezige poster van de VVD wel het absolute dieptepunt van de middag vonden. De tekst luidt: “handen uit de mouwen, in plaats van handje ophouden”. Onze Wim kon het niet nalaten deze ergerlijke tekst onder de neus van het aanwezige VVD Tweede Kamerlid René Leegte te wrijven….

Graag willen wij alle bewoners en aanwezige medewerkers van het Woonzorgcentrum Sint Joseph enorm bedanken voor de hartelijke en gastvrije ontvangst!

U bent hier