h

Help, het schoolzwemmen verdrinkt!

31 oktober 2012

Help, het schoolzwemmen verdrinkt!

Na 40 jaar dreigt het georganiseerd schoolzwemmen in Leusden te verdwijnen. De gemeenteraad heeft besloten de subsidiekraan dicht te draaien waardoor het schoolzwemmen in het water valt.

Niet alleen in Leusden maar ook in Achterveld en Woudenberg werd op basisscholen gezwommen. Er zijn verschillende redenen te noemen waarom het schoolzwemmen van belang is. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat 30% van de basisschoolleerlingen de school verlaat zonder zwemdiploma als de basisschool het zwemmen niet organiseert.

Voor bijvoorbeeld ouders met grote gezinnen kan de zwemles te kostbaar zijn om zelf te betalen. In ons klein en vooral waterrijk landje is leren zwemmen van ongekend belang. De overheid heeft zorgplicht voor haar burgers en met zoveel water is er een groot risico voor kinderen die niet kunnen zwemmen. Zwemles redt levens.

Volgens het actiecomité ´Help, het schoolzwemmen verdrinkt!’ is dit risico onaanvaardbaar. Het comité bestaat uit de gebruikersgroep Octopus en de SP werkgroep Leusden. Zij hebben de handen in een geslagen om het schoolzwemmen weer op de scholen en de kinderen weer in het zwembad te krijgen.

Het actiecomité kan het echter niet alleen. De komende tijd zullen zij handtekeningen op halen voor het behoud van de subsidie. Komende zaterdag staat de SP werkgroep met de kraam op de Kooijkersgracht in Leusden. Gewapend met petitielijsten zullen wij proberen zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen!

We staan niet alleen in het centrum. Het actiecomité zal de komende tijd met de handtekeningenlijsten ook veelvuldig in het zwembad De Octopus opduiken.

Wilt u uw handtekening zetten of wilt u zelf een petitielijst aanvragen? Neemt u dan contact op met Jolieke Ritzema (kijk links onder 'Bestuur' voor contactgegevens) of kom naar de kraam aanstaande zaterdag van 12:00 tot 15:00 uur.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier