h

Amersfoortse sociale woningbouw in gevaar

18 januari 2013

Amersfoortse sociale woningbouw in gevaar

De motie van de SP “Sociale woningbouw in gevaar” is door de Amersfoortse gemeenteraad aangenomen. In de motie wordt het college gevraagd in overleg te gaan met de corporaties Portaal en Alliantie om de gevolgen van de kabinetsplannen in kaart te brengen. Tegen de motie stemden de VVD, Groep Van Vliet en Trots tegen.

In de plannen van het kabinet staat onder andere dat er een verhuurdersheffing komt die op kan lopen tot 2 miljard euro per jaar, die voornamelijk bij de corporaties worden neergelegd. Het gevolg daarvan is dat ‘zwakke’ corporaties failliet dreigen te gaan, tenzij de huren gigantisch worden verhoogd. Daarnaast schrappen de corporaties nu al vele nieuwbouw- en renovatieprojecten, waardoor bouwbedrijven failliet gaan en duizenden bouwvakkers werkloos worden.

Verder zijn er plannen om het puntensysteem voor het vaststellen van de huurprijs te vervangen door een huurprijs die vastgesteld wordt op 4,5 procent van de WOZ-waarde van de woning. De gevolgen daarvan zijn desastreus voor de huurder, want de huren in het Centrum, Kattenbroek, Schothorst, Zielhorst en Nieuwland zullen fors stijgen. Minister Blok heeft het mogelijk gemaakt om de huren te laten stijgen met soms wel zes procent per jaar, bovenop de inflatie.

Tweede Kamerlid Paulus Jansen:

“Per huurhuis moet 75 euro per maand extra naar de belastingpot. Zo blijft er van sociale woningbouw natuurlijk niets over. De lasten worden ook ongelijk verdeeld over Nederland. Want waar in de ene provincie de huren dreigen te exploderen, wordt nieuwbouw elders in het land stilgelegd omdat corporaties de huren juist moeten verlagen. Er voltrekt zich in hoog tempo een rampscenario. Daarom heeft de SP een haalbaar en betaalbaar alternatief uitgewerkt. We moeten bouwen, niet belasten.”

Voor meer informatie kijk je op www.sp.nl/huren/ en kun je de enquête invullen om de gevolgen van de kabinetsplannen duidelijk te maken.

De SP Amersfoort is bezig met de voorbereiding van de acties tegen de kabinetsplannen. Wilt u ons daarbij helpen kunt u mailen naar Frits Schoenmaker, schoenmaker@tomaatnet.nl of bellen naar 06 - 36 10 99 55.

SP motie "Sociale woningbouw in gevaar" (pdf)

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier