h

Antwoord SP op PvdA-uitnodiging om deel te nemen aan formatie

11 januari 2013

Antwoord SP op PvdA-uitnodiging om deel te nemen aan formatie

Gisteren ontving de Amersfoortse SP fractie een uitnodiging van de PvdA voor deelname aan de formatiegesprekken. Wij hebben hierop als volgt geantwoord.

Amersfoort, 11 januari 2013

Beste Rob,

Dank voor de uitnodiging om deel te nemen aan de formatiegesprekken. De SP-fractie zal op die uitnodiging ingaan. Graag lichten wij dat besluit toe.

In het raadsdebat van afgelopen dinsdag is de motie aangenomen die de PvdA vraagt de leiding te nemen in het formatieproces. In datzelfde raadsdebat liet jij, namens je fractie, weten een voorkeur te hebben voor een combinatie met de VVD. Voor de SP een onbegrijpelijke voorkeur. Omdat de motie zo was geformuleerd dat de PvdA geen enkele richting hoefde aan te geven konden wij, vanwege de door jou uitgesproken voorkeur voor samenwerking met de VVD, deze motie dan ook niet steunen.

De afgelopen drie jaar hebben onze fracties, vaak schouder aan schouder, oppositie gevoerd tegen het toen zittende college. De afbraak van de sociale zekerheid, de bezuinigingen op de WMO en de sluiting van de buurthuizen gingen ons beiden aan het hart. Er moeten immers scherpe keuzes gemaakt moeten worden om te voorkomen dat Amersfoort door geldgebrek de enorm uitstroom naar de voedselbank, de dreigende druk op de schuldhulpverlening en het verlies van sociale ontmoetingsplaatsen in de wijken niet aan kan. Daarnaast neemt het kabinet ook nog een aantal maatregelen die voor de Amersfoorters die afhankelijk zijn van gemeentelijke zorg en sociale huisvesting verregaande gevolgen zullen hebben. De zorg om onze inwoners die financieel en sociaal fijngemalen dreigen te worden hebben onze beide fracties steeds gedeeld. De door de SP tijdens de begrotingsbehandeling op 6 november ingediende motie die vroeg om forse bezuinigingen op prestigeprojecten ten behoeve van meer middelen voor sociale vangnetten, WMO-zorg en wijkcentra werd toen ook door de PvdA-fractie gesteund.

De VVD daarentegen heeft de afgelopen drie jaar precies de tegenovergestelde standpunten ingenomen. Projecten als de Westelijke Ontsluiting en de Kersenbaan bleken heilig, terwijl er zakelijk werd aangedrongen op keiharde ingrepen in de bijstandondersteuning en andere voor een sociaal functionerende stad onmisbare voorzieningen. Samenwerking met de VVD betekent op dit moment dat de politieke strijd voor mensen met bijstand, ouderen in de wijken en nieuwe slachtoffers van de economische crisis wordt losgelaten en maakt onze gezamenlijke oppositie van de afgelopen drie jaar ongeloofwaardig.

Je uitnodiging van gisteren om aan de formatiegesprekken deel te nemen heeft gelukkig een open karakter. Je vraagt aan fracties, die bereid zijn met een wethouder deel te nemen aan de nieuwe coalitie, om mee te doen, zonder voorsortering op coalitievoorkeur of college-programma. De SP-fractie voldoet aan die voorwaarden, met als politiek uitgangspunt de afgelopen dinsdag ingediende motie “Sociaal, Moed en Kracht!”. Graag neem ik met mijn fractiegenoot Frits Schoenmaker aan de gesprekken deel.

Met vriendelijke groet,
Ad Meijer,
Fractievoorzitter SP

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier