h

Ingezonden brief over schoolzwemmen in Leusden

18 januari 2013

Ingezonden brief over schoolzwemmen in Leusden

Help het schoolzwemmen verzuipt!

Ondanks vele handtekeningen vanuit de Leusdense bevolking lijkt de Leusdense Raad nog steeds van mening te zijn dat zwemlessen voor kinderen een verantwoordelijkheid van de ouders is. Als reactie daarop heeft de SP werkgroep Leusden de volgende brief naar de Leusder Krant gezonden.

Over het schoolzwemmen en de noodzaak van een sociaal beleid in Leusden!

In de Leusder Krant van 27 december 2012 is er veel aandacht voor de actie en reactie op de aangeboden petitie over het schoolzwemmen door de SP en de gebruikersgroep van zwembad Octopus. De gemeenteraad blijkt niet onder de indruk van de handtekeningen en het schoolzwemmen is voor de Raad definitief verleden tijd..

Heel opvallend, maar misschien kenmerkend is de reactie van gemeenteraadslid Cisca Ligtermoet van de VVD. Haar partij beschouwt zwemlessen van de kinderen als een zaak voor de ouders. Dat klinkt heel logisch, alleen staat zij niet stil bij de vraag hoe minder vermogende ouders bijna 800 euro voor die zwemlessen kunnen betalen.

Zelfs een door CU/SGP voorgestelde motie, om onderzoek te doen naar kinderen in groep 4 zonder diploma , noemt zij betuttelend. Eigenlijk zegt ze, dat iedereen dat zelf maar moet uitzoeken, want daar gaan wij niet over.

Maar dat is het nou juist, daar gaat de gemeenteraad wel over! Heel veel Leusdenaren, 2300 ondertekenaars, vinden dat het schoolzwemmen tot de verantwoordelijkheid van de overheid hoort. Het tot vervelens toe roepen om de eigen verantwoordelijkheid horen we te vaak. Maar waar is de maatschappelijke verantwoordelijkheid?

Wij vinden dat iedere burger, dus ook degene die minder vermogend is, dezelfde kansen dient te krijgen en dat elk kind een veilige leefomgeving verdient. Zodat er nooit een kind zal verdrinken in het Valleikanaal, Henschotermeer of al die slootjes in Leusden, omdat het geen zwemdiploma heeft kunnen halen.

Dat heeft niets met betutteling te maken, maar met zorg voor de burgers. Een gemeentelijke overheid die daar oog voor heeft, strijdt tegen de tweedeling in de maatschappij en biedt al haar burgers een kans op een veilig en gelijkwaardig bestaan.

Joop Welter
Socialistische Partij Werkgroep Leusden

U bent hier