h

SP eist van PvdA: Betrek voorstellen Voedselbank bij (in)formatie!

23 januari 2013

SP eist van PvdA: Betrek voorstellen Voedselbank bij (in)formatie!

VoedselFocus Amersfoort heeft op 20 januari een brief aan PvdA-informateur van Bergen gestuurd. Daarin wordt een verontrustend beeld geschetst van sociaal Amersfoort. Bovendien doet de Voedselbank een aantal serieuze voorstellen om de sociale opvang in Amersfoort te verbeteren. De SP vindt dat de inhoud van deze brief moet worden omgezet in concrete maatregelen om van Amersfoort weer een stad met een hart te maken.

Namens VoedselFocus schrijft Cieka Galenkamp:“Ik pleit voor een beter, ruimhartiger minimabeleid omdat ik overal om mij heen hoor dat Amersfoorters niet willen dat mensen in onze stad klem zitten. Zo klem dat ze er onderdoor gaan. Daarnaast weet een ieder dat wanneer we dit probleem niet met voortvarendheid aan pakken de vervolgschade voor de stad en samenleving nog veel groter zal zijn dan de relatief kleine investering die nu gevraagd wordt.”

In de brief wordt uiteengezet hoe er begin januari al weer bijna twee keer zo veel aanvragen bij de Voedselbank zijn binnengekomen dan normaal het geval is. Steeds meer Amersfoorters kampen in deze tijd met oplopende schulden, te hoge woonlasten, ziektekosten, eigen bijdragen, tandartsenkosten enz. De Voedselbank hanteert overigens duidelijke toelatingseisen (voor eenpersoonshuishouden: minder dan 180 euro per maand te besteden hebben).

VoedselFocus stalt vast dat schuldhulpverlening weliswaar betekent dat de schulden geregeld worden, maar niet dat er genoeg geld te besteden blijft. Het erge is dat vele hulpverlenende instanties mensen doorverwijzen naar de Voedselbank terwijl ze zelf aangeven niets meer te kunnen doen.

De aanbevelingen van VoedselFocus hebben betrekking op heroverweging minimabeleid, de afschaffing van bijzondere bijstand voor medische kosten, goedkope fietsen, concreter maatwerk, bijstandondersteunende maatregelen en een schuldhulp die ook zorgt voor voldoende bestedingsruimte.

De SP-fractie legt deze aanbevelingen met kracht op tafel tijdens de formatiebesprekingen met de PvdA.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier