h

Dit college gaat sociale afbraak Amersfoort niet stoppen

4 maart 2013

Dit college gaat sociale afbraak Amersfoort niet stoppen

Aarzelend en vaag verdedigde de nieuwe coalitie afgelopen dinsdag het verse akkoord. Niet alleen zijn er vele voornemens gewoon niet ingevuld, ook het sociale beleid blijkt niet veel meer dan een druppel op de gloeiende plaat.

Inderdaad is er nu een noodfonds opgericht om het sociale vangnet te versterken. Een goed voornemen. De feitelijke invulling moet echter nog gestalte krijgen.

Op dit moment moeten honderden Amersfoorters zich wenden tot de voedselbank, omdat zij bij de reguliere diensten onvoldoende worden opgevangen. Met de verwachte kaalslag die dit kabinetsbeleid teweeg zal brengen zullen deze aantallen vele malen groter worden.

Stijgende huurlasten, verdere bezuinigingen op de sociale zekerheid, oplopende ontslaggolven en de voortwoekerende huizencrisis kunnen niet worden gekeerd met de 1,5 miljoen in het noodfonds en verhoging van de sociale reserve tot 6 ton.

Helemaal bont maakt dit college het bij de WMO. Waar het vorige college al flink op de voorzieningen bezuinigde staan de opvolgers met een mond vol tanden als het gaat om maatregelen die de voortgang van een sociale gemeentelijke zorg garanderen nu Rutte/Samson 75% bij de thuiszorg weghaalt en 25% bij het extramurale deel van de AWBZ dat naar de gemeente gaat.

De inkomensgrens in de WMO? Voormalig raadslid Tanamal (PvdA) verzette zich, samen met de SP, kort geleden nog heftig tegen de stiekeme toepassing van deze grens die tot gevolg heeft dat mensen die meer dan anderhalf keer bijstand verdienen al geen thuiszorg meer krijgen. Afgelopen dinsdag wist fungerend fractievoorzitter Smits Alvarez (PvdA) zich werkelijk geen raad met deze materie.

De huidige en toekomstige sociale huurder heeft van dit college niets te verwachten. Pijnlijk werd duidelijk dat de nieuwe coalitiefracties het hier eigenlijk helemaal niet over gehad hebben. De doorgaande verkoop van sociale huurwoningen? De oplopende wachtlijsten? Men had werkelijk geen idee.

Wel positief, zij het nog vrij vaag, is het voornemen om in wijken zg. STIPS (Steun- en informatiecentra) te vestigen. Deze gedachte is aan een Groningse SP-wethouder ontleend. Zorg, ontmoeting, activiteiten en veiligheid allemaal onder 1 dak. We zullen zien of maatschappelijke organisaties, net als in Groningen, een dragende rol willen en kunnen spelen.

Blij zijn we met maatregelen die het fietsparkeren in het stationsgebied moeten verbeteren. Een overwinning voor ROOD, die hier jarenlang voor heeft gestreden!

Waarom heeft de PvdA niet gekozen voor coalitiepartners die bereid zijn om voor een sociale missie te gaan? De mogelijkheid was er, maar angst maakte dat de VVD weer werd binnen gehaald.

Het effect is duidelijk merkbaar. Halfbakken sociale maatregelen, omdat het schertsproject, de westelijke ontsluiting, doorgezet moest worden. Daarnaast wordt het Hogekwartier en het groene Beekdal gewoon voortgezet. Een besluit over de Kersenbaan is vooruit geschoven.

Voor elk wat wils, maar wel ten koste van vele uitkeringsgerechtigden, thuiszorg cliƫnten, sociale huurders en tweeverdieners met restschuld. Voor hen zal er te weinig geld zijn.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier