h

Drones boven Amersfoort

18 maart 2013

Drones boven Amersfoort

In het Algemeen Dagblad van vandaag wordt melding gemaakt van de inzet van drones boven Amersfoort. Amersfoort zou koploper zijn wat betreft de inzet van drones voor civiele doeleinden.

Volgens dit artikel zouden deze drones in 2012 maar liefst 24 dagen in de gelegenheid zijn gesteld om civiele gegevens van Amersfoorters te verzamelen.

Niet alleen kunnen talloze gegevens van willekeurige personen worden opgeslagen (bezoek aan arts, psychiater enz.), ook als drones worden ingezet om bijvoorbeeld inbrekers op te sporen kan er met behulp van een infrarood toepassing helder worden vastgelegd wat er in woonhuizen gebeurt.

Wat gebeurt er met al die uiterst privacygevoelige informatie? Welke regels zijn hier eigenlijk van toepassing? Op basis van welke criteria worden deze drones vervolgens ingezet en wie beslist er dan over de inzet?

Volgens de Stichting Privacy First zijn dergelijke vluchten op basis van Nederlandse en Europese wetgeving verboden. Het niet gericht inzetten van onbemande vliegtuigjes met camera’s is een vorm van niet toegestaan geheim cameratoezicht.

De SP fractie te Amersfoort heeft hier schriftelijke vragen over ingediend.

Schriftelijke vragen SP: Drones boven Amersfoort (pdf)
AD: Politie zet steeds vaker drones in
RTV Utrecht: Politiek stelt vragen over drones boven Amersfoort

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier