h

Vragen over handhaving koopzondag

4 maart 2013

Vragen over handhaving koopzondag

Koopzondag Saturn

De SP fractie te Amersfoort gaat vragen indienen over de zondagsopening van Saturn Amersfoort op zondag 3 maart, geen reguliere koopzondag. Dit omdat zij meer duidelijkheid wil over de handhaving van de Winkeltijdenwet in de gemeente Amersfoort.

Afgelopen zondag heeft de SP Amersfoort geconstateerd dat de Saturn, als enige winkel op het Eemplein, geopend was buiten de reguliere koopzondagen in het Stadshart om. Uit een gesprek met de bedrijfsleider bleek dat zij geopend waren omdat de BCC die dag ook open was, maar de BCC is aan andere koopzondagen gebonden dan het Eemplein omdat de BCC buiten het Stadshart ligt (waar het Eemplein ook onder valt).

Op 30 oktober 2012 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een nieuw wetsvoorstel dat de beslissing over het aantal koopzondagen per jaar bij gemeenten legt. Dit wetsvoorstel is nog niet aangenomen door de Eerste Kamer, maar gemeenten en winkels lijken hier al op vooruit te lopen door overal in Nederland de zondagsopening uit te breiden of hiervoor te lobbyen.

Hierbij wordt regelmatig de huidige wetgeving overtreden. Winkeliers besluiten soms tegen de regels in om toch alvast hun winkels vaker te openen op zondag. En gemeenten maken massaal misbruik van de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet om zo meer koopzondagen te kunnen toestaan in hun gemeente, of zij besluiten om niet te handhaven wanneer winkels illegaal op zondag hun winkels openen.

De SP maakt zich zorgen over dit verschijnsel. Winkeliers en gemeenten dienen zich net als de rest van de mensen in Nederland gewoon aan de Nederlandse wet te houden en zij horen niet vooruit te lopen op nog niet aangenomen wetgeving.

De Winkeltijdenwet is mede opgesteld ter bescherming van de kleine winkelier en de werknemers, en het omzeilen van deze wet via burgerlijke ongehoorzaamheid is dan ook onwenselijk en een aantasting van de rechten van deze mensen.

Omdat het nieuwe college van B&W heeft aangegeven het aantal koopzondagen te willen uitbreiden lijkt deze kwestie nu ook Amersfoort te hebben bereikt. De SP Amersfoort zal daarom extra aandacht blijven besteden hieraan en roept winkeliers op om nog niet vooruit te lopen op toekomstige wetgeving en zich aan de wettelijk voorgeschreven koopzondagen te blijven houden.

Tevens roept zij de gemeente op om de Winkeltijdenwet te blijven handhaven en geen extra koopzondagen te gaan gedogen zolang deze nog niet wettelijk zijn toegestaan.

 

Schriftelijke vragen SP: Zondagopenstelling Saturn (pdf)

 

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier