h

SP stelt vragen over gymlessen

25 april 2013

SP stelt vragen over gymlessen

De fractie van de SP heeft vragen gesteld over gymnastieklessen op lagere scholen. De partij wil weten hoe het daarmee staat. Hebben scholen nog wel een vakleerkracht gymnastiek in dienst?

Ook is de SP benieuwd of door het ontbreken van gymleerkrachten gymlessen worden overgenomen door de zogenaamde combinatiefunctionarissen. Terwijl hun werk juist een aanvulling zou moeten zijn op de reguliere gymlessen.

De vragen zijn opgesteld naar aanleiding van Koningsportdag, die vrijdag 26 april wordt gehouden. De toekomstige koning vindt dat sport erg belangrijk voor de lichamelijke en sociale ontwikkeling van schoolkinderen is.

De KVLO, de beroepsvereniging van sportdocenten, zegt in Trouw van 24 april dat overal in het land veel gymleraren worden ontslagen. Het kabinet wil gymlessen op basisscholen uitbreiden van twee naar drie uur per week. Terwijl aan de andere kant gemeentes bezuinigen op basisscholen.

Uit een onderzoek van het Mulier Instituut in 2010 blijkt dat op slechts 49 procent van de scholen een vakleerkracht gymnastiek aanwezig was. Vrijwel elke school geeft haar leerlingen twee keer per week 45 minuten les in bewegen, maar vaak wordt maar een keer in de week les gegeven door een gymleraar.

Op 30 procent van de scholen worden gymlessen soms of regelmatig ingeruild voor vrij spelen of balspelletjes op het schoolplein.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier