h

Afgepoeierd bij WMO-loket of sociale dienst? Laat het ons weten!

7 juni 2013

Afgepoeierd bij WMO-loket of sociale dienst? Laat het ons weten!

Het beleid van de afgelopen jaren heeft er voor gezorgd dat veel Amersfoorters geen aanspraak meer op thuiszorg en sociale zekerheid kunnen maken. Al lang krijgen wij via voedselbank en ouderenbonden signalen dat er mensen worden afgepoeierd.

De nieuwe zorg-aanpak zegt immers: Heb je kinderen? Schakel die maar in en kom later weer eens terug. Verdien je meer dan anderhalf keer bijstand? Dan hoef je niet meer langs te komen om thuiszorg aan te vragen. Deze mensen worden dus niet geregistreerd.

De voedselbank krijgt regelmatig mensen langs die geen gehoor krijgen bij de sociale dienst. Vervolgens zorgt diezelfde voedselbank er voor dat die mensen soms alsnog bij de sociale dienst terecht kunnen. Vreemd.

Mensen worden dus alsnog geholpen, terwijl ze eerder werden afgepoeierd. En wie zegt dat al die mensen die niet door de gemeente worden geholpen altijd weer bij de voedselbank terecht komen? Wie afgewezen wordt staat meestal niet geregistreerd.

Daarom is het bizar dat dit college in een brief verklaart dat het allemaal wel meevalt met de gevolgen van de crisis. De kwetsbaren redden zich best, zo zeggen de wethouders. Dat blijkt toch uit de statistieken? Extra geld voor sociale zorg en WMO is volgens dit college dus niet nodig.

De SP-fractie wil dit beeld rechtzetten en met zoveel mogelijk mensen in contact komen die ten onrechte bij de Sociale Dienst of bij het Service Bureau Gemeenten (voor WMO/thuiszorg) zijn afgewezen. Als u dit zelf heeft meegemaakt of als u iemand kent die zo is behandeld, meld dit dan snel bij mij op tel.: 06-54 28 13 67 of mail ameijer@sp.nl.

Met behulp van zoveel mogelijk van uw ervaringen zullen we dit college laten zien hoe de sociale werkelijkheid er in Amersfoort uitziet. Ik hoor graag van u!

Ad Meijer,
fractievoorzitter SP
gemeenteraad Amersfoort

U bent hier