h

Hoe Ramon Smits Alvarez (PvdA) de berichtgeving over chloortransporten manipuleert

21 juni 2013

Hoe Ramon Smits Alvarez (PvdA) de berichtgeving over chloortransporten manipuleert

Vandaag staat er op pagina 1 in het Amersfoort Katern van het AD een artikel met als kop: "SPOEDDEBAT OVER CHLOORTRANSPORT", dat begint met de zin: "De PvdA van Amersfoort heeft een spoeddebat op de agenda gezet over het chloortransport...". Ook gisteren opende de redactie van dezelfde krant met een "breaking" kop die aangaf hoezeer het gemeenteraadslid Ramon Smits Alvarez (PvdA) zich zorgen maakt over de chloortransporten.

Wat geweldig! Na eindeloos duwen en trekken is de SP - en een beetje het CDA - niet meer de enige partij die zich met hand en tand tegen de chloortreinen door Amersfoort verzet. Een spoeddebat op 2 juli en nog wel aangevraagd door de PvdA! Nu moet het toch gaan lukken. De PvdA schaart zich als grote coalitiepartij achter de SP. Geen chloortreinen meer in onze stad dankzij de immer alerte PvdA, met raadslid Ramon Smits Alvarez als haar onwankelbaar boegbeeld.

Maar ach, dat is waar ook. Ik probeer er uit louter vreugde niet aan te denken, maar er zijn ook nog feiten. Jasses, wat een ontnuchtering! Want, zo realiseer ik me met tegenzin, die feiten tellen en niet de berichtgeving. Even goed lezen. In antwoorden van het kabinet op vragen van het kamerlid en ons voormalig PvdA gemeenteraadslid Grace Tanamal (PvdA), toevallig in Den Haag ingediend direct nadat de SP in Amersfoort een spoeddebat (interpellatie) over de chloortreinen had aangevraagd, leest Ramon Smits Alvarez dat er nieuwe feiten aan het licht gekomen zijn. Het kabinet zou nu voor de Betuweroute gekozen hebben en er komt nu een onderzoek dat uit moet wijzen of de vervoerder van de chloortransporten strafrechtelijk vervolgd gaat worden. "Misschien is onze burgemeester wel niet goed geïnformeerd?", zo vraagt onze held Ramon zich bezorgd af.

Tja. Er staat niet dat de PvdA tegen chloortransporten door Amersfoort is. Kom op, ik moet niet zo negatief doen. Het staat er dan wel niet, maar ze zullen het vast wel bedoelen. Toch? We kennen Ramon als een geloofwaardige en deskundige collega! En zo'n AD. Dat is toch een gerenommeerde krant? Als die met zoveel kopij de nieuwswaarde van dit PvdA standpunt naar voren brengt dan moeten we toch geloven dat de PvdA zich echt zorgen maakt over die chloortreinen en dat hun vragen ook echt ergens over gaan? Ineens gaat er een schok door me heen. Ik ben raadslid voor de SP. En wat moeten SP-raadsleden altijd doen? Juist! Onderzoeken, onderzoeken en onderzoeken. Dus Meijer, pak jezelf aan, ontwaak uit je Ramon-betovering, kijk naar de naakte werkelijkheid en schrijf op:

  • ER KOMT HELEMAAL GEEN DOOR DE PVDA AANGEVRAAGD SPOEDDEBAT OP 2 JULI!
  • OP 2 JULI WORDT ER WEL IN DE RONDEZITTING VAN DE GEMEENTERAAD OVER CHLOORTREINEN GESPROKEN, MAAR OP VERZOEK VAN DE SP!
  • DE SP WILDE OP 18 JUNI EEN SPOEDDEBAT OVER CHLOORTREINEN HOUDEN, MAAR DE MEERDERHEID VAN DE GEMEENTERAAD STEMDE TEGEN TOELATING VAN DAT SPOEDDEBAT!
  • DE PVDA STEMDE TOEN OOK TEGEN TOELATING VAN DAT SPOEDDEBAT!
  • DE REGERING WIL DE BETUWEROUTE ZOVEEL MOGELIJK GEBRUIKEN, MAAR NIET ALTIJD!
  • DAT IS AL JAREN ZO EN NU NIET ANDERS!
  • HET OM OVERWEEGT EEN STRAFRECHTELIJK ONDERZOEK!
  • DAT IS AL WEKEN ZO EN IN RAADSINFORMATIEBRIEF 2013-52 DOOR DE BURGEMEESTER GEMELD!
  • DE BURGEMEESTER IS NIET ONVOLLEDIG GEINFORMEERD!
  • DE ANTWOORDEN VAN DE REGERING OP DE DOOR GRACE TANAMAL INGESTOKEN VRAGEN BEVATTEN DUS NUL KOMMA NUL NIEUWS!
  • DE PVDA HEEFT ZICH NOG STEEDS NIET VOOR DE SP-MOTIE "GEEN CHLOORTREINEN DOOR AMERSFOORT" UITGESPROKEN!
  • DIT ALLES HEET "MANIPULATIE VAN BERICHTGEVING" DOOR DE PVDA EN RAMON SMITS ALVAREZ IN HET BIJZONDER

Is er dan geen illusie meer heilig? Kan ik dan niet meer vertrouwen op krantenkoppen en verklaringen van collega-raadsleden? Ik voel een sterk verdriet opkomen.

Ad Meijer,
fractievoorzitter SP
gemeenteraad Amersfoort

U bent hier